’Nieuw licht’ op zaak Dascha

Dascha aan het feesten in Let’s Get Down.

Dascha aan het feesten in Let’s Get Down.© Beeld TDO

Henk Runhaar
Hilversum

In de voormalige Hilversumse nachtzaak Let’s Get Down is niets gebeurd dat kon leiden tot een eventueel zelf gekozen dood van Dascha Graafsma. Dat stelt Team Dascha Onderzoek (TDO) op basis van bewakingsbeelden van de disco. Die kreeg het team met veel moeite zelf boven tafel.

,,Ze had een leuke, vrolijke avond uit. Meer niet’’, zegt onderzoeksleider Joey Roelofs.

Dascha kwam eind november 2015 om het leven op het spoor bij Hilversum. Politie en Openbaar Ministerie blijven van oordeel dat het 16-jarige meisje uit Hollandsche Rading vrijwillig voor de trein is gaan staan. TDO en de familie Graafsma zijn niet overtuigd en proberen nog altijd ’de waarheid’ te ontdekken. ,,Daar heeft Dascha recht op’’, zegt vader René Graafsma.

Bijna een jaar geleden weigerde het OM definitief het onderzoeksdossier aan het team te verstrekken. Daarbij horen onder meer beelden van Let’s Get Down en van de auto die rond het tijdstip van het overlijden van Dascha twintig minuten stil stond op de Maartensdijkseweg, vlakbij de plek van het drama. Het kostte TDO, dat inmiddels beschikt over ’eigen’ digitale onderzoekers, veel tijd om de juiste beelden te vinden op de harde schijf van de disco onder Gooiland.

Pijnlijk

De moeite waard, stelt Roelofs. ,,We hebben anderhalf uur van de tijdlijn verder kunnen invullen.’’ Het nieuwe materiaal zorgt voor de pijnlijke conclusie dat de politie zich baseert op onjuiste verklaringen van de drie vriendinnen met wie Dascha uit was.

Opvallend is dat één vriendin de politie en de familie Graafsma meer dan eens met nadruk liet weten dat Dascha niet naar buiten is geweest voor ze verdween. ,,Wij zien nu dat Dascha toch met haar buiten is geweest. Ruim zeven minuten. Klopt precies met de verklaring van een politieagent in opleiding.’’

Lees meer in de playlist Het Gooi uitgelicht: Onderzoekers twijfelen aan verhaal Dascha’s vriendinnen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.