’De buxusmot is een ware plaag geworden’

Buxusmotten in Hilversum, ook op de redactie van deze krant.

Buxusmotten in Hilversum, ook op de redactie van deze krant.© Foto Joost Reijnders

Hans van Keken
Hilversum

Tientallen buxusmotten ineens vandaag op de redactie van deze krant. We zijn niet de enige. Overal in de regio duikt de vlinder op. ,,Het is een plaag”, zegt vlinderdeskundige Violet Middelman uit Soest.

Waar ze vandaan komen? Middelman hoeft er niet lang over na te denken. Tienduizenden, honderdduizenden rupsen hebben al wekenlang aan elke beschikbare buxushaag zitten vreten, zich verpopt en zijn nu een - dat mag gezegd - prachtige witte vlindertjes met een opvallend zwarte rand geworden. Middelman ontdekte de vlinder afgelopen najaar in Soest. Dit voorjaar zag ze dat duizenden rupsen zich tegoed deden aan buxushaagjes op het kerkhof aan de Veldweg in haar woonplaats. ,,Zijn nu allemaal vlinders”, stelt ze.

,,Heel ons land is bedekt ermee. Op de Wadden na geloof ik”, aldus de Soesterse, die zegt een prachtzomer te beleven vanwege de temperaturen ’s nachts. Twee, drie keer in de week is ze met partner Remco Vos tot drie, vier uur ’s nachts erop uit om nachtvlinders in kaart te brengen. ,,Dan ben ik overdag wel echt kapot”, lacht de in de administratie werkzame Soesterse. ,,Maar het is het waard.” Meestal is ze in Soest of Baarn, en enkele keer elders. Zoals laatst bij het Naardermeer. ,,Ook daar was het gortdroog. Minder soorten en aantallen vlinders dus. Deze hete zomer is een aanslag op de vlinderstand.” Maar dus niet op die van de buxusmot. ,,In België is het helemaal een ramp. Daar stoppen sommige vlinderaars maar, omdat ze alleen nog maar buxusmot tegenkomen.” Of er wat tegen te doen is, al die rupsen? ,,Uit de struiken halen en met de hand doden. Gelukkig gaan steeds meer beesten ze eten”, aldus de vlinderliefhebster.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.