Voor meer Hilversummers lening duurzaamheid

Ronald Frisart
Hilversum

Meer Hilversummers dan tot nu toe kunnen straks een lening krijgen uit het duurzaamheidsfonds. Daartoe heeft het college dinsdag besloten, aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven (duurzaamheid).

Werd tot nu toe geleend aan mensen met een inkomen tot 44.000 euro, nu wordt die grens losgelaten. En binnenkort mogen ook verenigingen van eigenaren (VVE’s) een greep in de pot doen.

Was het fonds tot nu toe bedoeld voor zonnepanelen, straks het ook worden geleend voor groene daken, HR-ketels en zogenoemde postcoderoosprojecten. Dat laatste houdt in dat mensen stroom betrekken van zonnepanelen op een groot gebouw in hun buurt, bijvoorbeeld een kerk of kantoor.

Wie uit het fonds geld leent, moet dat in acht jaar terugbetalen, waarna het opnieuw kan worden uitgeleend voor duurzaamheidsprojecten. Daarom heet het fonds ’revolverend’ (ronddraaiend). Er zit nu een miljoen euro in en dat wordt binnenkort 1,5 miljoen, zoals al eerder besloten. huiseigenaren kunnen 2500 tot 25.000 euro lenen, VVE’s 25.000 tot 250.000 euro.

Tot soepeler regels is besloten omdat burgers tot nu toe minder een beroep doen op het fonds dan Van Vroonhoven had gehoopt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.