Fons Hertog blijft zwijgen over jeugdbende

Eddie de Paepe
Huizen

Burgemeester Fons Hertog van Huizen houdt de kaken stijf op elkaar, in ieder geval zolang politie en justitie nog bezig zijn met hun onderzoek naar de Gooise jeugdbende.

Deze krant publiceerde vorige maand over een groep van circa twintig jeugdige criminelen, met name afkomstig uit Huizen. De leden houden zich bezig met inbraken, diefstallen en overvallen en deinzen niet terug voor intimidatie, bedreiging en geweld. Om binnen te kunnen komen op lucratieve adressen dwingen ze jeugdige handlangers aan te pappen met kinderen van vermogende Gooiers.

De bende zou onder meer verantwoordelijk zijn voor een diefstal - eind maart - uit een woning aan de Hugo de Grootsingel in Huizen. Ook andere zaken passen in het beeld van de werkwijze van de criminelen, zoals de (gewelddadige) overvallen op het Blaricumse café d’Ouwe Tak (in september), een woning aan de Hengeleer in Blaricum (december) en een villa aan de Sint Jansstraat in Laren (in april).

Onaantastbaar

Voor deze zaken zijn jeugdige Huizers, tussen de vijftien en achttien jaar oud, door de politie opgepakt. In de meeste gevallen staan ze na korte tijd weer op straat. De criminelen lijken onaantastbaar.

Reden voor VVD’er Willem Meijerman om eind vorige maand een reeks kritische vragen te stellen aan burgemeester Fons Hertog. Klopten de artikelen in de krant? Zijn die criminelen inderdaad onaantastbaar? Komt dat doordat de politie zich concentreert op woninginbraken? Is het bestaan van jeugdbendes niet een logisch gevolg van de Huizer aanpak van jeugdoverlast, die zich meer op preventie dan op handhaving richt? En, ten slotte: gaat Hertog, in samenwerking met politie en justitie, die criminelen nog aanpakken?

Incidenten

Hertog liet weten dat hij pas in de raadsvergadering - een kleine maand later - inhoudelijk zou reageren op de vragen van de liberalen. Woensdagavond bleken zijn antwoorden weinig om het lijf te hebben. De drie ’incidenten’ (in Huizen en Blaricum) waarnaar Meijerman verwees zijn Hertog ’bekend’. Maar ’de door de journalist gebezigde kwalificatie „onaantastbare overvallers” laat ik voor zijn rekening’. Politie en justitie hebben, zo wilde de Huizer burgemeester nog kwijt, de ’delicten’ in onderzoek. Over oorzaak en achtergronden kan pas wat worden gezegd als het justitieel onderzoek is afgerond. En: ’ Op dit moment ga ik geen acties ondernemen. Een en ander is afhankelijk van de uitkomsten van het justitieel onderzoek’.

Beurt

VVD’er Meijerman nam genoegen met deze reactie, die hij als ’helder’ omschreef. „De journalist heeft blijkbaar voor zijn beurt gesproken”, concludeerde de liberaal.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.