Buren luiden noodklok Laurentiuskerk

Tamar de Vries
Weesp

De buren van de Laurentiuskerk in Weesp, Martin Lette en Thomas Posthuma, maken zich zorgen over de bijzondere schilderingen in de kerk, nu er in het voormalige Stiltecentrum schilderwerk wordt verricht voor de komst van een kinderopvang.

,,We zagen maanden geleden al dat er kinderspeelgoed en meubeltjes naar binnen werden gedragen, maar nu stonden Martin en ik te kijken en toen zagen we dat het schilderij van priester-kunstenaar Jan Haen is overgeschilderd met witte verf. Daar schrokken we nogal van. Ik moest ook meteen denken aan de Apocalyptische Ruiters van de bekende Weesper kunstenaar Pieter van Velzen. Ikzelf heb die schilderingen gerestaureerd in de jaren negentig. Ik hoop wel dat die ongemoeid worden gelaten, want anders zijn de rapen helemaal gaar”, vertelt beeldend kunstenaar, graficus en illustrator Posthuma bezorgd.

Eigenaar van de kerk Cees van Vliet zegt in een reactie dat aan de kerk zelf niets gedaan wordt zo lang de gemeenteraad van Weesp de nieuwe stedenbouwkundige kaders niet heeft vastgesteld.

Naar verwachting staan de ontwikkelingen rond de Laurentiuskerk eind september op de agenda van de gemeenteraad. ,,In de pastorie wordt inderdaad geschilderd. Ik wist niet dat er een bijzonder schilderij op de muur van het Stiltecentrum stond. Voor zover ik weet stonden daar alleen bijbelse teksten op de muren. Over de Apocalyptische Ruiters hoeven de buren zich geen zorgen te maken, want die horen bij de kerk. Dat zijn inderdaad hele mooie schilderingen. Ik weet wat ze bedoelen. Maar het verbaast me wel een beetje dat Thomas me niet gebeld heeft, hij heeft mijn nummer.”

Willy Verweij wil in de pastorie een tijdelijke kinderopvang huisvesten. Samen met de Jozefschool en Weespese Marijke Schekkerman is zij bezig met een opvang voor slimme kinderen die in het reguliere onderwijs niet voldoende worden uitgedaagd. ,,Sommige kinderen worden dan heel stil en anderen heel druk. Wij willen die kinderen ’beetpakken’ en ze nieuwe uitdagingen aanbieden waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen”, vertelt Verweij. ,,We zijn nu bezig met de vergunningen want daar komt nog een hoop bij kijken. Onze plannen passen in de bestemming maatschappelijke doelstellingen die rust op de pastorie en de doorgang naar de kerk waar het Stiltecentrum zit.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.