Baarnse brandslachtoffers nog tot kerst in caravan

© Caspar Huurdeman

Jetty Clausj.claus@hollandmediacombinatie.nl
Baarn

,,De meeste aannemers zitten tot september vol en hebben geen tijd om een offerte te maken.” Zo verzucht Linda Vermeer, de Baarnse brandweervrouw, die vorige maand zélf slachtoffer werd van uitslaand vuur in haar rietgedekte boerderij aan het Zuidereind.

Haar man verwacht dat de benedenverdieping voor de kerst bewoonbaar genoeg is om erin te trekken, maar Linda heeft er een hard hoofd. Zij denkt ook van de winter nog noodgedwongen in een caravan op het terrein te zitten. ,,Ik ga pas juichen als alles af is. Het duurt lang voor je zaken weer op de rit hebt. Het voorhuis met rieten kap is gemeentelijk monument. Gelukkig hebben we snel de vergunning van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ontvangen. Misschien heeft alle landelijke publiciteit (onder meer Hart van Nederland) een handje geholpen?”

Verzekering

Onzeker is nog of de verzekering alles gaat vergoeden. De schade is veel groter dan op het eerste oog lijkt. ,,Eerst moesten we een offerte vragen voor het slopen van de kapconstructie tot aan de bovenvloer. Die gaat er deze week vanaf. De verdieping wordt afgedekt met plastic. Is niet waterdicht hoor. Daarna gaat de verzekering opnieuw beoordelen of plafonds en wanden eruit moeten.”

,,We hadden een puik huis. Inwendig is er nu niet veel van over. Er waren boven twee appartementjes met eigen keuken, badkamer en toilet voor de kinderen. De tweede was vorige zomer klaar.”

Dat alles zo tiptop was, is niet zo vreemd, omdat haar man in het aannemersvak zit. ,,Hij heeft alles verbouwd en wil het weer zelf doen. Er is dan ook een bepaalde prijs nodig, want hij kan in die tijd geen ander werk aannemen en moet mensen inhuren. Hij gaat het niet allemaal in zijn privétijd doen.”

Een romantisch campinggevoel heeft zij absoluut niet in de stacaravan. ,,Het is koud en vochtig. Echt behelpen in zo’n kleine ruimte. We slapen er met twee zoons, mijn dochter is bij haar vriend ingetrokken.”

Met de aankoop van de caravan had zij ook een zeperd, omdat later bleek dat gaskachel, fornuis en douche ’levensgevaarlijk’ waren, zegt zij. Er moesten kosten worden gemaakt.

Het gezin heeft bewust niet tijdelijk een flatje gehuurd. ,,Je wil bij je spullen, je beesten en je huis blijven. We hebben paarden, schapen, kippen, konijnen en duiven, waar we voor moeten zorgen. In de polder zie je soms mensen om je huis heenlopen. Bij een geitenboer in de buurt is een shovel gestolen. Gelukkig slaan bij ons de honden wel aan.”

Psychische last van de brand heeft familie Vermeer niet, zegt Linda. ,,We zijn nuchtere types die de schouders eronder zetten.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.