’GAK-gebouw is geen monument’

Het GAK-gebouw moet volgens het college geen monumentenstatus krijgen.

Het GAK-gebouw moet volgens het college geen monumentenstatus krijgen.© Gemeente Hilversum

Valentijn Bartels
Hilversum

Het college van de gemeente Hilversum heeft besloten dat het GAK-gebouw op het Stationsplein niet in aanmerking komt voor de status van gemeentelijk monument.

Erfgoedclub Bond Heemschut diende een aanvraag in om voorgenomen sloop dit jaar op die manier tegen te houden. De stijl, het structuralisme, dient volgens Bond Heemschut behouden te blijven.

Volgens burgemeester en wethouders van Hilversum zijn de cultuurhistorische en architectonische waarden van het kolossale gebouw op dit moment niet zwaarwegend genoeg om het pand als gemeentelijk monument te beschermen tegen sloop.

,,Het is destijds ontworpen als onderdeel van een stedenbouwkundig plan dat niet tot uitvoer is gekomen. Daardoor heeft het GAK-gebouw nooit de context gekregen die bij haar ontwerp hoorde.’’

Het college oordeelt dat het GAK-gebouw niet past in het huidige straatbeeld. ,,De omgeving van het gebouw, maar ook het gebouw zelf, is sinds de bouw zodanig veranderd dat de architectuur niet meer te beleven en te ervaren is.’’

De welstandscommissie van de gemeente adviseerde b en w geen monumentale status te verschaffen aan het leegstaande gebouw.

Bond Heemschut heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit van het Hilversumse college. Bij de erfgoedvereniging was vrijdag niemand bereikbaar om te vertellen of dat ook gebeurt.

Een woordvoerster van de gemeente Hilversum laat weten vervolgstappen af te wachten. ,,Aan de plannen om het gebouw dit jaar te slopen verandert niks.’’

Veel ’lichtere’ bebouwing moet in plaats van het GAK-gebouw komen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.