Place du Tertre-sfeer in Blaricum

Er werd ook gezongen in het centrum.© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

De deelnemers hadden zonnig weer.© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

1 / 2
Jan Rook
Blaricum

Buurdorp Laren mag zich graag afficheren als hét kunstenaarsdorp omdat er veel befaamde schilders woonden en wonen. Maar ook Blaricum was en is domicilie van kunstenaars en daarom was het zondag met het Art(ist) and Food-festival voor één dag weer een schildersdorp.

Dat zorgde voor een gezellig Place du Tertre-sfeertje rondom de muziektent in het centrum van het dorp.

In het verleden heeft de Stichting Promotie Blaricum jaren achtereen de Nationale Plein Air Schilderwedstrijd georganiseerd. Een zeer druk bezocht evenement met vele schilders uit het hele land, die in één dag mooie taferelen van de unieke sfeer van het dorp Blaricum op doek hebben vastgelegd.

,,Dat evenement kakte omdat het verspreid door het dorp plaatsvond langzaam in en werd in 2010 voor de laatste keer gehouden,” zegt Gerard Ploeger van Promotie Blaricum. ,,Maar er kwam weer vraag naar en daarom hebben we dit jaar het Art(ist) and Food-festival georganiseerd. Kunstschilders die zowel plein air als portret schilderen rond de muziektent. Artiesten die optreden bij de muziektent en op het terrein staan verschillende tentjes van locale ondernemers met een hapje en een drankje met een Frans tintje. Sta- en zittafels maken het publiek daarbij gemakkelijk.”

De wedstrijd was verdeeld in twee rubrieken: plein air en portret. Voor portret had de organisatie de Blaricummer boer Bud de Gooyer bereid gevonden model te zijn. Negen portretschilders dongen mee naar de winst en De Gooyer zei dat hij na lang wikken en wegen het portret van Gemma van der Zee het mooiste vond.

Rond de muziektent en op het plantsoen streden 35 schilders uit heel Nederland in de categorie plein air om de winst. Daar werd Hans van Moerkerken uit Weesp door de jury als winnaar aangewezen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.