Eis: 10 jaar cel voor brandstichtingen Laren

Redacteur De Gooi- en Eemlander
laren

updateTegen de 32 jarige Laarder is in de brandstichtingzaak 10 jaar gevangenisstraf geeist bij de rechtbank Amsterdam.

De officier van justitie acht 11 brandstichtingen bewezen. Het gaat om 3 natuurbranden, 4 woningbranden, 1 bedrijfspand en 3 autobranden. ,,Seriematigheid weegt mee. Ook het willens en wetens veroorzaken van levensgevaar en gevaar voor goederen.''

Voor de houtzagerij-bibliotheekbrand Laren en de leegstaande villa Dennenoord aan de Naarderstraat Laren mist de officier voldoende bewijs. Daarvoor heeft ze vrijspraak gevraagd. Er is volgens officier verhoogd risico op herhaling omdat de verdachte zich niet heeft willen laten onderzoeken door deskundigen van het Pieter Baan Centrum tijdens zijn voorarrest.

De verdachte kwam al in 2006 in beeld tijdens een eerste onderzoek naar brandstichtingen in Laren, onder andere na verdenking door twee brandweerleidinggevenden. Dat onderzoek werd volgens de officier gestaakt wegens ernstige ziekte van de rechercheur. Het tweede onderzoek in 2008 bracht de Laarder opnieuw in het vizier, maar dit onderzoek werd gestopt wegens gebrek aan ,,capaciteit''.

Het derde onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de eis van 10 jaar cel begon in november 2011 na de houtzagerijbrand. Op de tweede dag van zijn verhoor in mei 2012 bekende de Laarder verschillende branden, overigens niet de houtzagerij en de villa Naarderstraat. In juli 2012 trok hij de bekentenissen in.

Volgens de verdediging waren ze onder grote psychologische druk afgelegd. Die vermeende druk staat ook centraal in het proces. Daarvoor bekeek de rechtbank donderdag, tijdens de eerste zittingdag, videobeelden van de verhoren.

Maandagmorgen werd een verhoordeskundige ondervraagd die het Gooise politieteam strategisch assisteerde gedurende de twee verhoordagen die in mei 2012. In totaal werd de Laarder met pauzes 9 uur en 36 minuten ondervraagd. Op de tweede dag bekende hij, en ging door met bekennen ook na contact met zijn advocaat.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.