Zoekplaatje: olifanten van Strassburger

© foto’s streekarchief gooi en vechtstreek
Hilversum

,,Als klein jongetje mocht ik met mijn vader naar het circus in 1954”, reageert Arjen Miedema op het zoekplaatje (nr. 408) van vorige week. ,,Het gaat om Strassburger. Leuk dit weer te zien.”

De uit de Elzas afkomstige circusfamilie Strassburger had banden met Hilversum. De gebroeders Adolf en Leopold reisden na de Eerste Wereldoorlog met hun tent met drie pistes door Europa. ’Er waren ruim honderd paarden op stal, waaronder twaalf zwarte Friese hengsten, gedresseerd door Karel Strassburger, zoon van Adolf’, meldt Wikipedia. ’Circus Strassburger werd vooral beroemd doordat dompteur Harry Belli een tijger op de rug van een van zijn paarden liet meerijden.’ Het circus had ook Aziatische olifanten, waaronder Rina (1939-1967) en Bambina.’

Doodgeschoten

In 1940 verhuisde Karel Strassburger naar Nederland ’met wat er van het circus over was nadat op 10 mei in Gent op last van de Belgische autoriteiten de leeuwen, beren, drie olifanten, kamelen, zebra's en nog meer dieren waren doodgeschoten’.

Aan de Jonkerweg in Hilversum (op de hoek met de Schuttersweg) vond de circusdirecteur een oude manege, die hij als winterkwartier in gebruik nam. De manege was in 1902 gebouwd als stalling voor de paarden van de koetsen van omwonenden, staat te lezen in het boek ’300 Groeten uit Hilversum’. ’Het houten pand was ook binnen voorzien van decoratief gesneden houtwerk. Het werd in 1977 gesloopt en er kwamen noodlokalen voor de naastgelegen scholen.’

Sportpark

Maar wanneer is de foto gemaakt? Dat zou kunnen zijn in juni 1954 toen het circus was neergestreken op het sportpark in Hilversum. Of misschien in de zomer van 1949 toen de tweemasttent achtereenvolgens in Bussum en Hilversum stond. De groep (wilde) dieren - leeuwen, paarden, kamelen, lama’s en zebra’s - was een jaar eerder uitgebreid met een groep zeeleeuwen en olifanten.

Hilversum was overigens ook de plaats waar Elly, een van de drie dochters van Leopold, trouwde met dompteur Harry Belli, een telg uit een Italiaans circusgeslacht. Dat was in 1957.

Op de rooms-katholieke begraafplaats St. Barbara in Hilversum is het familiegraf van de circusfamilie te vinden, waarin onder anderen Elly Belli-Strassburger en Karl Strassburger hun laatste rustplaats vonden.

Niet juist

De oplossing voor zoekplaatje nr. 407 (hierboven) blijkt toch niet de juiste oplossing. Op de foto, gemaakt op de Kerklaan in Kortenhoef, is namelijk niet pastoor Oomes te zien maar diens voorganger, pastoor Ter Schure. Dat weet Alice van Kampenhout (85) zeker.

,,Pastoor Ter Schure kwam na de oorlog als opvolger van pastoor Kaarsgaren naar Kortenhoef. Hij is niet zo lang gebleven en opgevolgd door pastoor Oomes, die er nog was toen mijn man en ik trouwde, in 1958 in de Antoniuskerk.”

Arie van Houten uit Nederhorst den Berg bevestigt dat het om pastoor Ter Schure gaat.

Op de foto van Jacques Stevens wordt hij in Kortenhoef ingehaald, nadat zijn voorganger naar Baarn was overgeplaatst.

,,De geestelijk rechts op de foto is volgens mij, zoals ze dat noemen, een zoon van de parochie, pater Antoon van Kesteren, die zijn hele leven lang in de missie heeft gewerkt”, meldt Van Houten.

,,De nieuwe pastoor Ter Schure kwam uit het Friese St. Nicolaasga. Ik was in die tijd misdienaar. Rond de vijftiger jaren.”

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Een oude brandweerwagen als speeltoestel voor de jeugd. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Waar komt die wagen vandaan?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.