’Bestuur Wijdemeren moet veel meer de dorpen in’

Geanimeerde sfeer op de nieuwjaarsreceptie. Geheel rechts gemeentesecretaris Jan Visser, daarnaast de nieuwe wethouder, Jan Jaap de Kloet (DorpsBelangen).

Geanimeerde sfeer op de nieuwjaarsreceptie. Geheel rechts gemeentesecretaris Jan Visser, daarnaast de nieuwe wethouder, Jan Jaap de Kloet (DorpsBelangen).© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS

Martijn Smit.

Martijn Smit.© Archief

1 / 2
Ronald Frisart
Wijdemeren

Het bestuur van Wijdemeren moet veel meer de dorpen in om samen met inwoners de toekomst vorm te geven.

Dat was maandagavond de boodschap van de Wijdemeerse burgemeester, Martijn Smit.

Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie stelde hij dat in het ambtenarenapparaat zal worden geïnvesteerd nu de raad heeft besloten met andere gemeenten te willen samenwerken, maar tevens zelfstandig te willen blijven. ,,Ambtenaren zullen meer naar buiten gaan om met u te overleggen’’, gaf hij aan.

In het openbaar bestuur is volgens Smit ’een andere houding’ nodig. Bestuurders moeten in de dorpen hun plannen voorleggen en vragen: wat vindt u? Zo moeten dan sámen plannen worden uitgewerkt, stelde hij.

Smit maakte een vergelijking met het het profvoetbal: ,,Te lang is het gemeentebestuur technisch directeur geweest. Het moet als aanvoerder zelf het veld in.’’ Daaraan kleven ook risico’s: ,,Blessures, dingen kunnen mislukken.’’

Toch heeft hij er vertrouwen in. Hij schetste hoe initiatieven van burgers in de dorpen hem geregeld in positieve zin kippenvel bezorgen. Neem de manier waarop de vrijwilligers zondag Nederhorst on Ice afsloten, zingend: ’You never walk alone’.

Dat is wat Smit betreft waar het in Wijdemeren om draait: you never walk alone.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.