Premium

Het succes van Emma Lou

Het succes van Emma Lou
Emma Lou is megagevoelig. „Van het wereldnieuws kan ik wegkwijnen.”
© foto annemoon van hemel
Soest

Als klein meisje droomde Emma Paalvast (Emma Lou) ervan om in een glitterjurk op een podium te zingen. Haar meisjesdroom kwam uit. Sinds 2016 treedt de jonge zangeres op met muziek van haar debuutalbum in haar gelijknamige theatertour ’Nooit alleen’.

Als Emma Lou staat ze in kleine theaters met luisterliedjes en uptempo popsongs. Liedjes over eenzaamheid, liefde en het hebben van succes. De glitterjurk bleek niet nodig.

Emma Lou (31) is opgegroeid tussen de gitaren en violen. „Mijn vader speelde als hobby fiddle-viool en dat vond ik zo tof dat ik ook viool wilde spelen. Ik kreeg toen jarenlang vioolles en heb in verschillende amateurorkesten gespeeld. Mijn broer Gert speelde gitaar.” Na de mavo voelde ze zich als zestienjarige te jong om de muziek in te gaan. Pas nadat ze een studie mbo Sociaal Pedagogisch Werk had gevolgd, ging ze muziek studeren. „Ik deed een hbo-opleiding docent muziek met als hoofdvak viool aan het ArtEZ in Zwolle. Daar leerde ik ook zingen en dat was voor mij nieuw. Als kind was ik heel verlegen. Stiekem zong ik wel, maar altijd verscholen achter mijn viool.”

Zoektocht

Van hoofdvak viool ging Emma Lou zang studeren aan het ArtEZ in Arnhem. Later keerde ze terug naar Zwolle om Nederlandstalige songs te leren schrijven. „Op mijn achtentwintigste was ik klaar met studeren. Ja, het duurde even.” Ze zegt dat het soms een zoektocht is om er achter te komen wat je talent is.

Een talentvolle prestatie is in ieder geval haar debuutalbum ’Nooit alleen’ (2016). Een muziekalbum met frisse, veelal grappige liedjes in uiteenlopende muziekstijlen. Van reggae en rock tot klassieke muziek. De cd is mede geproduceerd door haar broer Gert. „Het hoofdthema van deze liedjes is de liefde en wat daarbij allemaal mis kan gaan, zoals bij daten. Ook andere onderwerpen zoals het verlies van dierbaren ga ik niet uit de weg. Ik zing ook over de dood van mijn oma.”

De jonge zangeres is megagevoelig en dat vindt ze af en toe irritant. „Van het wereldnieuws kan ik wegkwijnen. Zingen over de actualiteit kan ik dus maar beter niet doen. Voor mij is het interessanter om het te hebben over intermenselijke relaties en hoe je in het leven staat.”

Sinds een paar maanden woont ze samen en de liedjes die ze nu schrijft zijn anders. „Ik ben een stuk gelukkiger sinds ik een vriend heb. Ik weet dat uit leed kunst wordt geboren en dat je makkelijk schrijft als je je belabberd voelt. Maar zonder dat mindere gevoel kan ik het dus ook.”

Over haar theatershow vertelt ze dat het publiek behalve met liedjes vermaakt wordt met kleinkunstachtige scènes die een thematische lijn volgen. „Het gaat over succes zoeken en succes krijgen. Want waar begin je en wanneer ben je succesvol? Wie is Emma Lou überhaupt en hoe ga ik mezelf in de markt zetten als artiest? Ik steek daar wel de draak mee.” Emma Lou is ervan overtuigd dat succes hebben vooral te maken heeft met geloofwaardigheid op het podium. „Misschien is het een cliché, maar voor mij is het belangrijk dat het écht overkomt. Natuurlijk moet je soms een stukje acteren, maar dan zonder dat het een act wordt.”

Muziek

’Nooit alleen’ door Emma Lou Paalvast. Begeleiding: Mark Schimmel (gitaar) en Paul Klinkhamer (contrabas). Regie: Anneloes Rodenhuis. Te zien o.a. 1 oktober, Herman van Veen Centre, Soest (15.00 uur) en 1 december, De Mess, Naarden-Vesting (20.30 uur). Meer informatie: www.emmalou.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.