Koeien met zwangerschapsverlof op ’t Mouwtje

Alexander Poort
Bussum

Het Mouwtje ligt er wat troosteloos bij deze dagen. Zeker als er een miezerregentje valt, loopt de enkeling die zich er verpoost met een duidelijk doel: hardlopen, of de hond uitlaten.

Het enige geluid dat doordringt is het voorbijschietende verkeer van de Huizerweg. Verder valt vooral de rust op. Geen zoemende bijen die van en naar de bijentuin vliegen. Geen grazende koeien die af en toe loeiend hun aanwezigheid kenbaar maken. Geen vrolijke kinderstemmen uit de volkstuintjes die enthousiast hun eigen aanplant bewonderen. Zelfs bij de kinderboerderij is het stil. Alleen een zachtgebromd ’goedemorgen’ vanonder een paraplu deze ochtend. En het amechtig hijgen van twee trimmers die passeren.

Hoe anders is dat als in het voorjaar en van de zomer alle ’normale’ activiteiten in het Mouwtje op volle toeren draaien. Het hele stadsweiland zoemt dan van de activiteiten.

Koeien

Een van de attracties zijn de koeien. Vorig jaar was er enige ophef omdat er sprake van zou zijn dat de kinderboerderij het weiland in gebruik zou nemen om er allerlei kleinvee te laten grazen, of - erger nog volgens enkele omwonenden - hokken zou plaatsen. Te elfder ure is dit plan naar de prullenbak verwezen en is contact gezocht met boer Pronk uit Naarden. De melkveehouder had er wel oren naar om zijn koeien die met kalf lopen en dan toch twee maanden ’droog staan’ met zwangerschapsverlof te sturen naar het Mouwtje. En zo geschiedde.

Tot ieders genoegen, naar het schijnt. Want het lijkt erop dat dit voorjaar boer Hans Pronk weer enkele grazers in Bussum stalt. En ook bij de gemeente Gooise Meren gaan ze er vanuit dat het gras vanaf 30 april - als de grond iets minder drassig is - kort gehouden wordt door de Naardense grazers.Hoewel het niet de bedoeling is dat het weiland dient als kraamkamer, is het vorig jaar toch een drietal keren gebeurd dat een koe op het Mouwtje is bevallen. ,,Het is eigenlijk zo dat de dieren een week of twee voordat het kalf wordt geboren weer terugkomen naar de boerderij’’, vertelt boer Pronk. Maar de natuur laat zich niet altijd voorspellen. ,,Gelukkig is het alle keren wel gewoon goed gegaan, maar het is niet de bedoeling. Er is altijd een mogelijkheid dat er assistentie nodig is’’, aldus Pronk.

Loslopende honden

Het enige waar de veehouder zich wel zorgen over maakt zijn de loslopende honden. Dat heeft vooral te maken met de neospora-bacterie die deze viervoeters verspreiden. ,,De neospora kan voor abortus bij koeien zorgen. Daarom willen we absoluut niet dat er honden in het weiland lopen. Daar hebben we vorig jaar wel af en toe mee te maken gehad. Gelukkig is er toen niets ernstigs gebeurd.’’

Naast de zwangere koeien had boer Pronk vorig jaar ook één oud beestje in het Bussumse stadsweiland gestald. Dit bleek echter succes. ,,Het arme beest stond iedere dag als ik daar kwam te zeuren en te janken aan het hek’’, vertelt Pronk. ,,Die had last van heimwee, dus haar hebben we weer lekker naar huis gehaald.’’

Een afdruk van deze recente luchtfoto - en enkele andere van het Gooi, Vechtstreek en Eemland - is verkrijgbaar via de website van Studio Kastermans: www.tkfoto.nl.

Bestellen

Nabestellen kan in vier formaten, variërend van 20 bij 30 cm. (18 euro) tot 60 bij 80 cm. (78 euro). De bestelde foto kan in kleur, zwart/wit of sepia worden afgedrukt.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.