Hilversumse verdachte strandbom komt vrij

Redacteur De Gooi- en Eemlander
hilversum

De 45-jarige Hilversummer die wordt verdacht van het opblazen van een caisson op het strand van Ritthem (bij Vlissingen), komt vrijdagochtend vrij.

Dat geldt ook voor de 24-jarige medeverdachte uit Zoutelande. Beiden mogen de rechtszaak in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank van Middelburg donderdagochtend besloten.

De Hilversummer werd in januari opgepakt. In verband met zijn arrestatie doorzochten bomexperts van de EOD zijn woning in Hilversum en een woning in Diemen. Daarbij is in elk geval oude munitie in beslag genomen. De Hilversummer bekende al snel dat hij betrokken was bij de zeer zware explosie op het Zeeuwse strand in september vorig jaar.

Donderdagochtend vertelden de twee verdachten de rechtbank dat de explosie een ongelukje was. Het duo heeft als hobby het zoeken van oorlogstuig met een metaaldetector. De restjes kruit uit de gevonden voorwerpen staken ze aan, met de enorme klap tot gevolg.

Volgens de rechter weegt het persoonlijk belang van de verdachten inmiddels zwaarder. Daarom mogen ze naar huis. Het openbaar ministerie is het daarmee eens. ,,Ze zitten al behoorlijk lang vast. Voor het onderzoek zijn ze ook niet meer nodig'', zegt een woordvoerster. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.