Schilderij van Han van Meegeren

,,Compositie, stijl en formaat doen meteen denken aan een van Van Meegerens vervalsingen, Het Laatste Avondmaal.”© Foto’s; Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Een feestelijke bijeenkomst voor heren. Belangrijkste aanknopingspunt is het half zichtbare vaandel.

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

Het schilderij op het zoekplaatje van vorige week is van de hand van ’meestervervalser’ Han van Meegeren, melden Carole Denninger, Bernard Roerdink en Marianne Heslenfeld.

Voor kunsthistorica Carole Denninger is het zonneklaar. „Compositie, stijl en formaat doen meteen denken aan een van Van Meegerens vervalsingen, Het Laatste Avondmaal, een van zijn eerste schilderijen die hij in de stijl van Vermeer probeerde te maken.”

Denninger vermoedt dat het gaat om een soort voorstudie waarbij Van Meegeren zijn gezinsleden (en kinderen uit zijn omgeving) de plaats van de twaalf apostelen heeft laten innemen. „Zijn vrouw, als madonna in het midden. De poedel - waarop Van Meegeren verzot was en die hij vaak uitbeeldde - is het andere focuspunt in de voorstelling. Vermoedelijk schilderde Van Meegeren dit werk in zijn villa bij Nice, want daar maakte hij de werken op groot formaat en ontwikkelde hij zijn ’Vermeers’ en de verouderingsprocessen van het linnen, de verf en het vernis.”

Wordt vervolgd...

Van Jan van der Stam uit Weesp kreeg ik nog een reactie op Zoekplaatje nr. 364. Daarop spreekt burgemeester J. Ch. Bührmann de bevolking toe vanaf het bordes van het stadhuis van de Vechtstad. „De foto zou gemaakt kunnen zijn in 1955. In dat jaar had Weesp namelijk 600 jaar stadsrechten. De middeleeuwse klederdracht van de mensen op de trap kan daar op duiden. Die stadsrechten werden in 1355 door Willem V van Beieren aan Weesp verleend. In 2005 had Weesp 650 jaar stadsrechten, en dat is toen groots gevierd.”

Diverse lezers reageerden op de ’extra editie’ van deze rubriek met daarin bij toeval opgeloste zoekplaatjes. Waaronder een foto van een rij zeilboten (BM’s) in Loosdrecht. Henk van Dijk, Wim Bausewein, Roel en Gerrie Boomkens-Reichholdt, Krijn Prinsen en Bert Vastenburg weten waar de foto is genomen. Op het voorterrein van jachthaven Ottenhome, toen in Oud Loosdrecht, nu in Kortenhoef.

Links is het (voormalige) restaurant Het Kompas te zien. Wim Bausewein: „In het linker huis woonde Willem, de schipper van Ottenhome”. Roel en Gerrie Boomkens-Reichholdt: „De tweede man rechts met schipperspet is de heer Izaak van de Velden. Hij woonde in Kortenhoef. De persoon geheel links op de foto lijkt de heer Dwarshuis”. Henk van Dijk: „De man achterin, een beetje kalend, is Callenbach, een oudgediende van het bedrijf”.

„Op de foto staan mijn oma en overgrootvader!”, meldt Krijn Prinsen. „Mijn oma woonde destijds op het Ottenhome-terrein in Oud Loosdrecht. Op de foto van voor naar achteren: Isaac van der Velden, Jan Callenbach, Dick Schipper en Riek Callenbach (vrouw uit het raam). De andere persoon is vermoedelijk Willem Callenbach.”

„Die boten werden niet aangeschaft maar ’s winters in eigen beheer gebouwd, bij tientallen tegelijk”, weet Bert Vastenburg. „De slechtste boten werden dan in de lente uit de verhuurvloot genomen, en vervangen door de nieuwe exemplaren. Die vloot bestond in de hoogtijdagen uit zo’n 500 boten! Ook werden er elk voorjaar een hele kluit naar Friesland verhuisd, over de weg per vrachtauto, en over het water achter hun eigen sleepboot, de Brandaris. In Friesland (Heeg) had Ottenhome een nevenvestiging. Jammer dat dit bedrijf in deze vorm voor Loosdrecht verloren is gegaan!”

Dan het nieuwe zoekplaatje. Een feestelijke bijeenkomst voor heren. Belangrijkste aanknopingspunt is het half zichtbare vaandel. Daarop is het wapen van Hilversum te zien, de helft van het woord ’mannenkoor’ en de letters ’redelt’. Plus een datum: 27-1-’28. Waar, wanneer en bij welke gelegenheid is deze foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.