Eindelijk jacht op Hilversumse vandalen

Redacteur Hilversum
hilversum

Veel te vaak komt een vernieler in Hilversum ermee weg. Zelfs al wordt een vandaal gepakt, dan nog is de kans groot dat hij de schade niet hoeft te vergoeden. Dat moet anders, vindt burgemeester Broertjes. Zijn voornaamste ingreep: beter contact tussen gemeente en politie.

’Herstelgerechtigheid’ staat hoog op het verlanglijstje van de bevolking, blijkt uit een enquête van de gemeente. De gemiddelde Hilversummer vindt dat iemand die vernielingen pleegt, moet dokken voor de schade. Daarbij maakt het niet uit of de lomperd zich bewust was van wat hij deed of dat hij onder invloed van alcohol of drugs was.

Vanaf april concentreert Hilversum zich een jaar lang op het verhalen van schade aan straatmeubilair zoals reclamekasten, afvalbakken, lantaarnpalen en parkeerautomaten en aan openbaar groen en de gemeentelijke parkeergarages. Om te cashen, wordt desnoods een incassobureau ingeschakeld.

Ook is het de bedoeling de Hilversummers meer te betrekken bij het aanpakken van vandalen, zij kunnen meldingen doen. Na een jaar wordt gekeken of de aanpak effect heeft. Is dat het geval, dan kunnen ook vernielers van verkeersborden, abri’s en schoolruiten hun borst nat maken.

Gedetailleerde gegevens over de schade die in Hilversum wordt aangericht, ontbreken nog. Wel is bekend dat jaarlijks voor ruim een ton glas aan diggelen gaat. En na de laatste jaarwisseling stond de vernielteller op ruim 43 mille.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.