Net geopende pizzeria Neuweg moest per se kapot

Brandweer en recherche doen onderzoek.

Brandweer en recherche doen onderzoek.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Henk Runhaar
Hilversum

„We rijden niet in een Rolls Royce of sjieke Mercedes. Gewoon van A naar B in een Golfje en dag en nacht keihard werken. Door de brandstichting zitten we helemaal aan de grond”, zeggen eigenaars Ibrahim en Samira Samad van pizzeria Pyramide aan de Hilversumse Neuweg geëmotioneerd. „We willen heel graag weten waarom.”

Iemand wilde de zaak koste wat kost te gronde richten, zoveel is het echtpaar wel duidelijk. In de nieuwjaarsnacht werd er ook al brand gesticht. „Een buurman die net thuis kwam hoorde de knal en heeft meteen geblust. We waren hem hartstikke dankbaar. Maandag hebben we eerst uren geboend om het interieur weer schoon en hygiënisch te krijgen. We zijn daarna nog open geweest, het was zelfs druk. Vandalisme dachten we toen nog, gelukkig is de zaak gered. Nu zijn we alsnog alles kwijt.”

Zwart

In de nacht van maandag op dinsdag was het alsnog écht raak. Opnieuw werd rond half vier toegeslagen, vertellen omwonenden. Een overbuurman schrok wakker van glasgerinkel. „Ik heb meteen mijn slaapkamerraam open gedaan en geschreeuwd: ’wat moet dat?’. Ik zag een helemaal in het zwart geklede figuur naar binnen gaan. Na tien, vijftien seconden was hij weer buiten, toen een knal en een flits.’’

De net geopende pizzeria stond in lichterlaaie.

De net geopende pizzeria stond in lichterlaaie.© Foto Wessel Kok

,,Z’n jerrycan vloog ook in brand, die gooide hij van zich af. Hij wilde hem even later weer oprapen om mee te nemen, maar omdat ik bleef schreeuwen zette hij het op een rennen en liet hij hem liggen. Hopelijk staan er vingerafdrukken op.”

Verdacht gefluit

Volgens de Hilversummer had de dader hulp. „Even later kwam er uit de Egelantierstraat een vrij nieuwe Golf met twee inzittenden. Een andere buurtbewoner hoorde kort voor de aanslag verdacht gefluit, alsof een sein veilig werd gegeven.”

Volgens de ooggetuige is een ramp voorkomen. „Schuin boven de pizzeria woont een jong gezin.” Met een baby van een paar maanden, weten andere buren. Het drietal kreeg rook binnen en moest hiervoor naar het ziekenhuis, meldt de politie. Een buurman: „Gelukkig stond het appartement pal boven het restaurant leeg.”

Kinderen

Het Almeerse paar met drie jonge kinderen opende de pizzeria begin december. „Tien jaar geleden sloot ik mijn restaurant in Almere, vanwege de crisis. Nu kon ik met hulp van familie weer een eigen zaak beginnen. Deze plek in Hilversum leek gunstig, er zitten maar twee of drie van dit soort zaken in de buurt”, vertelt hij. „We startten goed, krijgen positieve beoordelingen.” De buurt was blij met de frisse wind. „Hiervoor was de zaak van jonge Marokkanen en gebeurden er ’s nachts rare dingen.”

Foto’s Studio Kastermans en Wessel Kok (brand)

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.