Tilburger Boris Oomes wint Bijvanck Open

Tilburger Boris Oomes verraste in de finale van het Bijvanck Open favoriet Daniël Fennis.© Foto Studio Kastermans

Jasper Wiss
Blaricum

Vaak zijn het dezelfde namen die de tennistoernooien in de regio domineren. Vorig jaar won Anwar Salam bijna alle enkelspeltoernooien (2 en 3), dit jaar verschijnt Daniël Fennis vrijwel wekelijks in een 2-finale. Zo ook zondag in het Bijvanck Open, maar daarin legde hij het af tegen een onbekende: Boris Oomes (7-6 en 6-4).

Een verrassende winnaar dus, althans voor de volgers van het regionale tennis. Boris Oomes komt uit Tilburg en speelt doorgaans zijn toernooien in die omgeving. Ook voor ’t Laer Open en het Baarn Open maakte Oomes overigens deze zomer al uitstapjes naar deze regio, maar dat bleef zonder succes. Tijdens het Bijvanck Open was hij wel de beste. ,,Normaal speel ik inderdaad in de buurt van Brabant, maar in deze periode van de zomer worden er niet veel toernooien georganiseerd of speel je veel tegen dezelfde tegenstanders. Bijvanck had me al een paar keer gevraagd en ik hoorde goede verhalen over het toernooi”, verklaarde Oomes zijn keuze voor het Blaricumse toernooi. Het bleek een goede keuze, want Oomes kroonde zich tot de sterkste speler.

In zijn eerste partij schakelde hij Ruben Fernhout uit in twee sets (6-3, 6-1). In de kwartfinale trof hij Wouter Olling en daarin moest Oomes flink aan de bak. De Brabander speelde een langere driesetter, maar won uiteindelijk wel: 6-4, 4-6, 6-4. In de halve finale had hij iets meer geluk. Zijn tegenstander Remi Kegel moest bij een 6-0, 2-1-tussenstand vanwege een blessure noodgedwongen opgeven. In de finale trof Oomes in Fennis de man in vorm, die deze zomer al meerdere toernooien op zijn naam heeft geschreven. De verschillen in de finale waren klein, maar de rechtshandige Oomes was met 7-6, 6-4 net iets sterker. ,,Dit is me zeker niet tegengevallen, ik vond het echt een leuk toernooi. Ik heb hier vier potjes gespeeld tegen tegenstanders die ik niet of nauwelijks kende.”

Overigens was Oomes niet de enige tennisser die buiten de regio actief is. De organisatie heeft bewust veel spelers benaderd die niet uit de buurt komen. ,,Als organisatie hadden we er op ingezet om volle schema’s te hebben, zeker in de speelschema’s voor spelers met speelsterkte 2 en 3. Via Facebook hebben we mensen getagd en uitgenodigd om naar het Bijvanck Open te komen en dat heeft veel succes gehad”, vertelde Birgit van der Wardt namens de toernooileiding.

Het leverde inderdaad volle schema’s op. Zo namen er zestien heren deel aan het herenenkelspel 2 en had van de zeven dames in het damesenkelspel 2 - hier waren het wel de plaatselijke usual suspects - alleen Medy Blankvoort een bye. Veel voordeel had Blankvoort hier overigens niet aan. In haar eerste partij werd ze namelijk gelijk uitgeschakeld door Elleke Brölman. In de eerste ronde had zij Moesha van Leeuwen al verslagen in drie sets (6-1, 6-7, 6-4) en daarna rekende ze af met Blankvoort in de halve finale: 6-4, 6-4. De finale tegen Daisy de Groot leek een walkover te worden, want Brölman won de eerste set met 6-0. In het tweede bedrijf bood De Groot iets meer weerstand, maar kon haar opponente niet meer van de winst houden: 6-3. ,,Dit maakt het seizoen weer goed”, reageerde Brölman na haar eerste toernooizege van deze zomer. ,,Tot nu toe hield het niet over wat singelen betreft, maar ik heb nu vier weken achter elkaar gespeeld en die extra uurtjes betalen zich nu uit.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal