Keeperstrainer Bart van Gaalen heeft klein aandeel in mogelijk hockeygoud

Bart van Gaalen: ,,De credits moeten naar Joyce. Het is haar talent, haar drive, haar prestatie. Ik help alleen om het te verfijnen.’’

Bart van Gaalen: ,,De credits moeten naar Joyce. Het is haar talent, haar drive, haar prestatie. Ik help alleen om het te verfijnen.’’© Foto Studio Kastermans

Ido Dijkstra
De Bilt

Joyce Sombroek ontpopte zich woensdagavond niet voor het eerst tot heldin van de hockeyvrouwen. Ze stopte in de shoot-outs tegen Duitsland in de halve finale vier ballen, waardoor Oranje zich met de hakken over de sloot plaatste voor de finale van vrijdag tegen Groot-Britannië. Op de bank in zijn huiskamer in De Bilt leefde Bart van Gaalen, de man die al elf jaar haar persoonlijke keeperstrainer is, intens mee. ,,Het is haar prestatie.”

Hij staat dagelijks op het hockeyveld. Of beter gezegd: een hockeyveld. Soms als assistent-trainer bij Laren, anders traint hij wel talenten bij Kampong, Voordaan, Huizen, particulier bij Goalieworks, of de grootste vaderlandse talenten bij Nederland onder 16, 18 en 21 jaar. Bart van Gaalen (48) uit De Bilt is bovenal de persoonlijke keeperstrainer van Joyce Sombroek. De keepster van Oranje ontpopte zich woensdagavond tot nationale heldin, als ze dat niet al was.

Google voor het idee maar eens op haar palmares. De prijzenkast van Sombroek puilt al uit. De doelverdedigster won al zoveel grote prijzen nationaal en internationaal, was al eens wereldkampioen en werd ook al twee keer benoemd tot beste keepster ter wereld: in 2014 en 2015. Grote kans dat Sombroek dit jaar die eretitel weer pakt. Ze is bovendien regerend olympisch kampioene. In Londen won ze ook het goud met Oranje én had ze ook al in de halve finale - toen tegen Nieuw-Zeeland - een doorslaggevende rol.

Ze werd woensdag geroemd om haar knappe voetenwerk en dito reflexen na de shoot-outs. Dat deze aspecten zo goed ontwikkeld zijn, mag ook op het conto van Van Gaalen worden geschreven. ,,Een heel klein beetje dan”, geeft de Biltenaar bescheiden toe. ,,Het is haar talent. Het is haar drive. Het is haar prestatie. Ik help haar daar alleen bij om het te verfijnen. De credits moeten toch echt naar Joyce.”

Van Gaalen begon elf jaar geleden als de persoonlijke trainer van Sombroek, die ook de doelvrouw van Laren is. ,,Ze was vijftien jaar toen ik haar voor het eerst zag. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik toen nog niet het talent eraf zag druipen. Ze begon net met keepen en moest nog heel veel facetten leren. Maar inmiddels is ze de beste die ik heb gezien. Een koele kikker ook.”

De trainer beleeft het allemaal van een afstand mee, want het was te veel gevraagd om mee te reizen naar Rio. Van Gaalen moet in Nederland veel trainingen geven en bovendien heeft Oranje een eigen staf die hij niet in de weg wil zitten. Contact met Sombroek heeft hij wel, via Whatsapp. De twee hebben naast een professionele, ook een vriendschappelijke band. ,,Het contact beperkt zich tijdens de Spelen tot informele berichten, felicitaties en het wensen van succes. Het inhoudelijke trainingswerk is allemaal al gedaan in de jaren vooraf. Ze is er helemaal klaar voor. Ja, als ze straks goud winnen - waar ik wel op reken - dan heb ik daar ook een heel klein aandeel in geleverd. Dat is een bijzonder gevoel. Natuurlijk.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal