Hilversum gaat helpen bij keuze over donorschap

Ronald Frisart
Hilversum

De gemeente Hilversum gaat burgers helpen te beslissen of ze na overlijden hun organen wel of niet ter beschikking willen stellen voor transplantatie.

Die wens heeft de gemeenteraad uitgesproken. Met 22 tegen 10 stemmen schaarde de raad zich achter een motie die Marleen Remmers (GroenLinks) indiende met steun van PvdA en Leefbaar Hilversum.

Het is de bedoeling dat de gemeente burgers op ’neutrale contactmomenten’ benadert over het vraagstuk donorschap. Denk daarbij aan een burger die zich meldt voor een nieuw paspoort of rijbewijs. De raad wil dat die burger dan informatie krijgt over donorregistratie en dat mensen wordt gevraagd te kiezen uit de diverse mogelijkheden - nadat ze de informatie thuis rustig hebben doorgenomen.

Remmers hoopt dat zich meer orgaandonoren zullen melden. Woensdagavond bracht ze naar voren dat momenteel 984 mensen wachten op transplantatie en dat jaarlijks zo’n 150 Nederlanders overlijden omdat niet tijdig een orgaan beschikbaar is.

Gerben van Voorden (CDA) en Aafke Vreugdenhil (ChristenUnie) vonden de motie sympathiek, maar ze waren toch huiverig. „Informatie geven is prima, mensen meteen vragen te kiezen niet”, aldus Vreugdenhil. Van Voorden wil ’geen dwang’ en wil even wachten op wat het parlement vindt van een D66-voorstel over donorschap. Annemarie den Daas (D66) stelde dat dit bij huisartsen thuishoort, niet bij het gemeenteloket. Arno Scheepers (VVD) wierp tegen dat velen voor hun vijftigste zelden of nooit bij de dokter komen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.