De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Hilversum

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bekijk de Escher-tentoonstelling in Paleis Soestdijk, geniet van een lunchconcert in Eemnes of bezoek de open platen- en cd-beurs in Hilversum.

Muziek

Memory

De vrouwenband The Bluebettes neemt het publiek van De Dillewijn in Ankeveen zaterdag 16 december (20.15 uur) mee naar de jaren zestig. De band brengt een swingende ’trip down memory lane’, en stoften daarvoor de oude platen van hun ouders af. Op het programma vooral vrouwelijke helden als The Supremes, Dionne Warwick en Etta James maar ook mannelijke toppers als The Beatles en The Monkees. Reserveren via www.dedillewijn.nl

Workshop

Sieraad maken

Tijdens de kerstmarkt van Naarden-Vesting zaterdag 16 december geeft kunstenaar Martin Turini een workshop sieraden maken in Galerie Pouloeuff. Deelnemers kunnen een ring, armband of broche maken van pur schuim, dat is het materiaal dat ook vaak wordt gebruikt bij bouwwerkzaamheden. Het materiaal is licht en makkelijk te bewerken. De workshop is van 13.00 tot 15.00 uur, in de galerie aan de Turfpoortstraat 36a. Ervaring is niet nodig.

Beurs

Platen en cd’s

Platenhuis ’t Oor en café The Skiff in Hilversum houden zondag 17 december een open platen- en cd-beurs voor muziekliefhebbers. Iedereen kan er terecht om te kopen en verkopen, dat maakt het ook interessant voor verzamelaars. Dit gebeurt zonder kraamhuur, onder het genot van speciaalbieren en versnaperingen. De oud-Veronicaman Cees Manintveld zorgt voor de muzikale sfeer door het draaien van krakende 7”-singles. De beurs is open van twee tot vijf uur, in het café aan de Kampstraat 2bc.

Lezing

In Parijs

Kunsthistorica Diana Kostman vertelt woensdag 20 december in de bibliotheek in Loosdrecht over de tentoonstelling Nederlanders in Parijs in het Van Goghmuseum. De tentoonstelling toont werk van kunstenaars die tussen 1789 en 1914 in de Franse hoofdstad werkten, zoals Van Gogh, Sluijters en Mondriaan. Op donderdag is er in bibliotheek Weesp een themaochtend over vriendschap in de klassieke muziek door Joop van Velzen. Aanvang allebei om 10 uur. Gratis entree.

Klassiek

Lunchconcert

Trio Contrasts geef donderdag 21 december een lunchpauzeconcert in het gemeentehuis van Eemnes, aan de Zuidersingel 1. Het trio bestaat uit Tui Clark (klarinet), Anna Wiersum (viool en altviool) en Dorien Verheijden (piano en zang). Op het programma werk van Milaud, beïnvloed door jazz en Braziliaanse muziek, een stuk van Max Bruch, gecomponeerd in de geest van de late stukken van Schumann en Brahms. En ’Contrasten’ van Bela Bartok, opgedragen aan violist Joseph Szigeti en klarinettist Benny Goodman. Het concert begint om 12.30 uur. Reserveren via info@scarbomusica.nl.

Film

Klassiekers

Filmhuis Bussum komt de komende dagen met twee klassiekers. Zondag 17 december om 13.30 uur staat de Disney klassieker ’Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ op het programma. Na afloop (15.15 uur) verzorgt regisseur, animatie-liefhebber en vaste filmhuis filmdocent Hans Walther een uitgebreide lezing over het maakproces van deze eerste lange tekenfilm.

Een dag later toont het Filmhuis de cultfilm ’Eraserhead’ van David Lynch uit 1977. Filmdocent Bruce Gray verzorgt om 20.00 uur een toelichting bij de film waar Lynch vijf jaar aan werkte en waarin de verbeelding van zijn eigen angsten een belangrijke rol speelt. Later deze maand staat in Bussum de documentaire ’David Lynch: The art of life’ op het programma. Meer informatie op www.filmhuisbussum.nl.

Theater

Kleintje Kunst

Theater Kleintje Kunst viert het weekend van 16 en 17 december het tweede lustrum. Om dat te doen is het feestprogramma over twee dagen verdeeld: zaterdagavond vanaf half acht en zondagmiddag vanaf half twee. Op het programma de eenakter De Olieman van Ger van Veen met Dick Nijman en Eugène Mennen (foto), een optreden van Coriens Jazzmachine o.l.v. Corien Ottes en een optreden van Quintus, de paarse goochelaar. Ook vrijdag 22 december is er een feestje met Vocal Easy o.l.v. Deirdre van der Wolk. Reserveren is noodzakelijk, via theaterkk@gmail.com of 06-54220108.

Muziek

Ingetogen

Singer-songwriter Niels Geusebroek staat zaterdag 16 december met zijn theatertour ’Wildfire’, vernoemd naar zijn gelijknamige album, in Spant in Bussum. Hij brengt ingetogen liedjes, waarin thema’s als liefde, vriendschap en emotie naar boven komen. Samen met de muzikanten Gyo Kretz en Theo Sieben creëert hij een sfeertje waarbij het lijkt of het publiek bij een kampvuur naar hun muziek luistert. Aanvang 20.15 uur, reserveren via www.spant.org.

Expositie

Soestdijk

De expositie ’Transformatie - van leerling naar meester’, met werk van de beroemde kunstenaar Escher en zijn minder bekende leermeester Samuel Jessurun De Mesquita is nog tot 30 december te zien in Paleis Soestdijk. De tentoonstelling laat ervaren hoe ideeën en grafische technieken transformeren naar nieuwe, en hoe de leerling een meester wordt. Een bezoek het paleis geeft ook een kijkje in het leven van de koninklijke familie. Het brengt voor veel bezoekers herinneringen boven aan Juliana en Bernhard, maar de geschiedenis gaat verder terug. Ook de tuin is te bezoeken. Het paleis is vrijdag t/m zondag open van 11.00-17.00 uur.

Folkrock

Broers Wijland

De gebroeders Wijland komen als folkrock-duo Gramm Act zondag 17 december weer naar Artishock in Soest. Het duo is regelmatig te zien tijdens het PodiumPlus. Ze spelen zoals ze het zelf noemen ’rock-essentials uit de sixties, over het hoofd geziene juweeltjes en uitstapjes naar de roots van de folkmuziek’. Ze hebben een voorliefde voor muziek van ver voor hun tijd, zoals Bob Dylan en Simon & Garfunkel, maar ook Neil Young, Leonard Cohen en Bruce Springsteen. Maar ook onbekende folkstandards staan op hun repertoire. Het concert begint om drie uur. Reserveren via www.artishock-soest.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.