Ontknoping rond bouw in De Kuil Lage Vuursche

Hans van Keken
Lage Vuursche

Het echtpaar en degemeente stonden deze week in de rechtszaal tegenover elkaar rond de komst van het paviljoen, gepland op de plek van de kiosk. Baarns ondernemer Han Goossens en compagnon kregen eind 2013 al groen licht van Baarn, maar de Meijens, vlakbij de Kuil wonend, maakten bezwaar. Mediation bracht partijen vorig jaar niet tot elkaar.

Het blijkt vooral te schorten aan vertrouwen tussen het paar, en de gemeente en ondernemers. ,,Wij zijn dit niet begonnen om rijk te worden", benadrukte Goossens. Hij en zijn partner willen ’groen’ ondernemen, de horeca blijft ondergeschikt aan het recreëren in de Kuil.

,,Wij hebben geen wilde plannen voor extra doelgroepen", aldus de ondernemer. In het paviljoen mogen ook geen bruiloften of andere feesten worden gehouden, vulde de vertegenwoordiger van de gemeente aan.

Het echtpaar Meijen is er echter niet gerust op. Zij vrezen dat er op den duur volwaardige horeca komt en zijn beducht voor onder meer geluidsoverlast en extra verkeersdrukte. Ook willen ze paal en perk aan het aantal evenementen.

Gegroeid

Tijdens de mediation was hun bezorgdheid alleen maar gegroeid, mede omdat er gesproken zou zijn over het verruimde openingstijden. Een vertegenwoordiger van terreineigenaar Staatsbosbeheer garandeerde in de rechtszaal echter dat het recreatieterrein alleen van zonsopgang tot zonsondergang open zal zijn, zoals nu. Goossens zei bovendien dat er geen versterkte muziek in het paviljoen zal klinken.

De ondernemer wilde niet opnieuw met het echtpaar om de tafel, maar volgens rechter R. in ’t Veld nam hij daar wel een risico mee, omdat ze de gemeente ook in het ongelijk kan stellen. Volgens het echtpaar gaf de gemeente ten onrechte een vergunning omdat het paviljoen groter is dan het bestemmingsplan toestaat. Op hun beurt vinden Goossens en gemeente het echtpaar geen belanghebbende en kan bezwaar maken daarom niet. De Meijens wonen op zo’n 400 meter en zouden niet of nauwelijks zicht op het paviljoen hebben.

Weer vergunning in het geding

Gebrek aan vertrouwen rond vergunningen lijkt in Baarn vaker dan elders een item. Recent waren er onder meer rechtszaken rond de Playfountain op de Brink, een meubelstoffeerderij aan de Schoolstraat, een zorgcentrum vlakbij het gasstation (Krabbelaan) en een baggerdepot in de Eempolder. En dan was er uiteraard de veelbesproken geweigerde vergunning voor horeca in de Wintertuin.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.