’Hilversum zo rot als een mispel’

De overweg waar Dascha door een trein werd gegrepen werd herdenkingsplek.

De overweg waar Dascha door een trein werd gegrepen werd herdenkingsplek.© Studio Kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

De oproep van René Graafsma aan ’de Hilversummers’ om informatie over hoe zijn dochter Dascha aan drugs kwam, maakt veel indruk. „Dascha kocht een xtc-pilletje bij een vaste dealer in Hilversum. Die jongen heeft dat zelf verteld aan een vriend van mijn dochter”, meldt een hevig verontruste moeder bij de krant.

Ze wil per se anoniem blijven. „Mijn dochter klapt dicht zodra ik doorvraag. Maar zo werkt het dus. Jongeren wéten hoe ze aan drugs moeten komen in Hilversum. Maar ja, daar zeggen ze niets over natuurlijk. Hilversum is de grote plaats in het Gooi, maar met dit soort dingen zo rot als een mispel.”

Volgens de moeder doet de dealer er verstandig aan zich te melden bij de politie. „Doet hij dat vrijwillig, dan valt het heus wel mee. Meldt hij zich niet, dan vindt de politie hem vroeg of laat wel en heeft hij de grootste ellende. Zo heftig is dit wel.”

Bij het rechercheteam dat de tragische dood van Dascha (16) drie weken geleden op het spoor net buiten Hilversum onderzoekt, is niets bekend over het kopen van xtc door het meisje zelf. Dat laat woordvoerder Bernhard Jens desgevraagd weten.

Forensisch patholoog Frank van de Goot, die sectie deed op de stoffelijke resten van Dascha, meldde deze krant dat de drugsresten die in haar bloed zijn aangetroffen heel goed van een xtc-pil afkomstig kunnen zijn.

Mdma

Woordvoerster Floor van Bakkum van Jellinek, instelling voor verslavingszorg, noemt xtc-gebruik ’een beetje een trend’ in het uitgaansleven. Hoe jongeren aan de pilletjes komen, is geen geheim. Van Bakkum: „Meestal wordt het van tevoren geregeld, via 06-nummers. Iemand haalt vaak ook meteen voor zijn vrienden. Dealers op de dansvloer zie je bijna niet meer.”

De kans dat Dascha een vervuilde pil kreeg, is klein. „Er zijn op dit moment geen waarschuwingen van kracht.” Sinds kort heeft Jellinek Gooi en Vechtstreek in het centrum van Hilversum ook een drugstestservice. Landelijk zijn er 23 plekken om drugs te testen.

Van Bakkum: „De meeste ongelukken gebeuren met zuivere mdma-pillen (de werkzame stof in xtc, red.). Er zijn nu veel hoog gedoseerde pillen op de markt. Als je een pil laat testen, weet je wat en hoeveel je slikt.” Een hoge dosis mdma kan levensgevaarlijk zijn.

Dascha had veel alcohol in haar bloed. „Kun je ook van in de war raken”, benadrukt Van Bakkum. „Kijk ook eens wie haar drank gaf.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.