’Geen gerommel in raad Soest rond bouw van een villa aan de Dr. de Voslaan’

Jan van Ommen

Uit geheim gehouden beraadslagingen en adviezen blijkt niet dat de Soester gemeenteraad heeft gerommeld met een omstreden woningbouwplan aan de Dokter de Voslaan, zo blijkt uit een einduitspraak van de Raad van State.

Aanvankelijk wilde de gemeente Soest de raadsverslagen en een bouwadviesrapport ook niet aan de Raad van State overhandigen. De Raad stelde daarop een aparte geheimhoudingskamer in en die besliste dat er geen enkele reden is om die stukken niet in vertrouwen aan ’s lands hoogste bestuursrechtscollege te overleggen. De Raad heeft vervolgens alle stukken alsnog in zijn geheel bekeken maar stuitte daarbij niet op onoirbare praktijken. In de uitspraak over het omstreden bouwplan stelt de Raad dat de achtergehouden en zwart gemaakte informatie in de raadsverslagen alleen namen en email-adressen betreft. Verder vindt de Raad het achteraf niet nodig dat de gemeente een negatief bouwadvies van bureau Rho bij het bestemmingsplan ter inzage had moeten leggen. Het gaat slechts om een advies, waar de gemeenteraad altijd van kan afwijken. Ook treft de Raad van State in de onder de pet gehouden raadsverslagen geen informatie aan waaruit zou blijken dat de wethouder Janne Pijnenborg en de gemeenteraad een ’dealtje’ hebben gesloten.

WOB-procedure

Overigens betekent dit nog niet dat de omwonenden nu volledig inzicht in die raadsverslagen krijgen. Dat kan alleen via een aparte, zogenoemde WOB(Wet openbaarheid van bestuur)-procedure. Hoe dan ook ziet de Raad in de achtergehouden stukken geen reden om het bouwplan voor een grote villawoning aan de Dr. De Voslaan af te schieten. Ook alle andere inhoudelijke bezwaren wijst de Raad af. Het bestuursrechtscollege vindt de grote woning prima passen op een voormalige groen- en bosperceel. Dat eerdere bouwplannen op die plek door voorgaande gemeenteraden zijn afgeschoten betekent niet dat er nooit meer gebouwd mag worden, aldus de Raad. Immers, een gemeenteraad kan van inzicht veranderen en heeft zeer ruime bevoegdheden als het gaat om het vaststellen van bestemmingsplannen. Ook met de aantasting van het groen, de bomen en privacy van buren valt het volgens de Raad reuze mee. Kortom, de familie Spelt kan doorgaan met haar villaplan.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.