De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

1 / 2
Marit Versteeg

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft, zoals een eerbetoon aan grote componisten in het Jagthuis, cabaret in Wesopa of interessante natuurexcursies in Hilversum of Eemnes.

Klassiek

Eerbetoon

Fluitiste Eleonore Pameijer (foto), violist Bob van der Ent, sopraan Irene Maessen en pianist Henry Kelder spelen zondag 23 april kamermuziek in het Jagthuis in Nederhorst den Berg. Op het programma werken van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, die respectievelijk 125 en 100 jaar geleden geboren werden. Deze componisten markeren een belangrijke periode in de geschiedenis van de Nederlandse klassieke muziek. Op het programma sonates, trio’s en solowerken. Het concert begint om half vier. Reserveren via www.jagthuis.nl.

Film

Kaasrace

In de meivakantie mag iedereen tussen de vier en negen jaar op woensdag 26 april lekker in zijn of haar mooiste pyjama of onesie naar het Filmhuis Bussum komen voor de film De Grote Kaasrace. Vanaf negen uur is er in de foyer van het filmhuis aan de Brediusweg eerst een pannenkoekenontbijt en om 9.45 uur begint de film met de bekende Scandinavische animatiefiguurtjes Solan & Ludwig, de ekster en de egel. (Groot)ouders zijn ook welkom.

Expositie

Houtsnede

Grietje Postma (Dronten, 1961) maakt al dertig jaar gebruik van de techniek van reductiehoutsnede. Zij laat zich vooral inspireren door de natuur en het landschap. Dit vertaalt zich in verstilde harmonische houtsneden, vaak wel bestaand uit tien tot vijftien drukgangen in verschillende kleurlagen. Haar werk is tot eind juli te zien in Kasteel Groeneveld in Baarn. (Het kasteel is op Koningsdag gesloten).

Muziek

2 Meter Sessies

Volgende maand is het dertig jaar geleden dat Jan Douwe Kroeske begon met zijn bekende 2 Meter Sessies op de radio. Zes jaar later maakte hij de overstap naar televisie, waar het tien jaar te zien was. Tegenwoordig is het programma online actief en worden er regelmatig opnames gemaakt. Zoals komende dinsdag om 20.00 uur in het MCO in Hilversum. Jan Douwe Kroeske ontvangt de rockband Navarone. Voorafgaand aan het optreden interviewt hij de band. Publiek is welkom. Kaarten kosten 15 euro via www.mcogebouw.nl.

Evenement

Jachtseizoen

Het NK Jachtpaarden wordt zaterdag 22 april gehouden in het bos achter Paleis Soestdijk. Dit evenement is de afsluiting van het (slip)jachtseizoen. Leden van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging, Jachtvereniging Soestdijk, de Midland Hunt en de Veluwe Hunt strijden om de felbegeerde NK-titel, waarin wordt bepaald welke ruiter over het beste jachtpaard beschikt. Het programma begint in de vroege ochtend en duurt tot 19.00 uur. Meer info op www.nkjachtpaarden.nl.

Theater

Santiago

Leoni Jansen en Eric Vaarzon Morel brengen zaterdag 22 april ’Santiago’ in Theater De Dillewijn in Ankeveen. De twee reisden elkaar ooit tegemoet naar de bedevaartsplaats Santiago de Compostella. Leoni vanuit het Keltische noorden, Eric via de zilverroute vanuit het zuiden van Spanje. In de theater- en muziekvoorstelling wordt het aardse met het mystieke verbonden met vlammende gitaarmuziek en gloedvolle liedjes. Kaarten via www.dedillewijn.nl.

Natuur

Costerustuin

Daslook (allium arsinum) is een mooie voorjaarsbloeier met medicinale eigenschappen. Het is een smakelijke ui-achtige plant, die geldt als zeldzame en beschermde plant, maar onder andere groeit in De Costerustuin aan de Zonnelaan in Hilversum. Ook op andere buitenplaatsen is hij steeds meer te zien, maar daar mag hij uiteraard niet geplukt worden. Wie maandag 24 april tussen half drie en vier uur de rondleiding in de Costerustuin maakt, kan een plantje meenemen en het plantje verwerken in kruidenboter. Aanmelden via ellen.brandligt@live.nl of via 035-6240339.

Pop

Show: Déja Vu

De all-starr-band Her Majesty brengt zaterdag 22 april in De Vorstin een show met de titel Déja Vu, waarin een eerbetoon wordt gebracht aan dit klassieke rockalbum uit 1970, David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young. Her Majesty bestaat uit Bertolf Lentink (gitaar en zang), Jelle Paulusma (gitaar en zang), Diederik Nomden (gitaar, toetsen en zang), Dirk Schreuders (bas) en Bauke Bakker (drums en zang). De vijf heren verzorgen een show over de makers van deze muziek en zullen ook hun liefde voor The Byrds, Buffalo Springfield en The Hollies tonen. Ook het Woodstock-festival komt voorbij in de muzikale bloemlezing. Reserveren via www.devorstin.nl.

Jeugd

Dino Fr3d

Fr3d is een dino-baby. Nog een beetje onzeker zet hij zijn eerste stapjes en ontdekt hij zijn vleugeltjes, die helaas nog nét te klein zijn om te vliegen. Maar hij gaat er alles aan doen dat het toch gaat lukken. In deze bijzondere muzikale jeugdvoorstelling van het Nieuw Symfonisch Collectief gaat het over de verhalen achter klassieke muziek van Brahms, Bartók en Copland. Met live ensemble en hightech holografische projecties wordt de klassieke muziek gekoppeld aan moderne 3D-animatietechnieken. Fr3d is een voorstelling waarin verhalen, muziek en beeld versmelten. Zaterdag 22 april in Idea in Soest. Aanvang 15.00 uur, vanaf zes jaar. Reserveren via www.ideacultuur.nl.

Natuur

Vogelaars

De fietsboot Eemlijn vertrekt zondag 23 april (14.00 uur) vanaf de Oude Haven in Huizen (bij het kruispunt Bestevaer/Havenstraat) met twee vogelaars aan boord, die onderweg vertellen over vogels die te zien zijn. De boot gaat voor de excursie van Natuurmonumenten en de fietsboot naar de polders ten Noordoosten van Eemnes. De deelnemers fietsen vanaf daar door het vogelrijke gebied, waar plannen zijn voor een ’vogelboulevard’. Om 16.30 uur wordt de excursie afgesloten bij de Theetuin van Eemnes.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.