Geen groot vuurwerk in Gooise Meren

Alexander Poort
Gooise Meren

Een groot gemeentelijk vuurwerk in alle vier de kernen van de fusiegemeente Gooise Meren is - in ieder geval voor dit jaar - geen goed idee. Tot die conclusie komt het college van burgemeester en wethouders na de beantwoording van de motie die eind februari is ingediend door de VVD, Hart voor Bussum en GroenLinks.

Het college heeft een aantal redenen om de vuurwerkshows te ontraden. Een belangrijk aspect hierbij is het kostenplaatje dat aan een dergelijk spektakel hangt. Uit een drietal opgevraagde offertes blijkt dat de goedkoopste optie al snel zo’n 30.000 euro zal bedragen. Deze kosten zijn niet opgenomen binnen de huidige begroting. Er zou dus speciale dekking voor moeten worden gezocht. ’Het te bereiken effect weegt op dit moment niet op ten opzichte van de te maken kosten’, zo luidt de conclusie van b en w. ’De organisatie van een vuurwerkshow in de vier dorpskernen zal zwaar drukken op de capaciteit van verschillende afdelingen en middelen binnen Gooise Meren’.

Want behalve naar de kosten is ook gekeken naar de eventuele effecten die het organiseren van een vuurwerkshow heeft met betrekking tot bijvoorbeeld de overlast door consumentenvuurwerk. Ervaringen in onder meer Hilversum en Weesp leren dat die effecten nauwelijks waarneembaar zijn. Ook bij de laatste jaarwisseling in Naarden, toen de gemeente daar voor het eerst een publieke vuurwerkshow afstak, was er geen sprake van minder overlast dan andere jaren zonder vuurwerkshow. ’De verwachting is niet dat inwoners hun eigen vuurwerktraditie snel zullen inruilen voor een collectieve viering van het nieuwe jaar. Ook andere oud en nieuw risico’s (milieuvervuiling, alcohol- en drugsgebruik, criminaliteit) zullen waarschijnlijk niet door een centrale vuurwerkshow worden opgelost’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.