Exoten

Redactie

Zijn dieren of planten die niet van nature in ons land voorkomen. Zelfs niet in nabije buurlanden want een aantal soorten met als grote voorbeeld de wolf, hebben ooit wel in ons land geleefd en komen binnen afzienbare tijd ook weer terug. Zonder dat de mens daar een handje bij helpt zoals bij otter en bever.

Ruw geschat zijn exoten dieren die uit verre landen bij ons terecht komen.

Op diverse manieren.

Schepen die ballast lossen in onze havens brengen van alles mee. Planten en dieren. Ook mensen doen mee. Soms ongewild, vaak bewust omdat het zo leuk lijkt te zijn in huis of tuin.

Een pracht voorbeeld is de weegbree die door verhuizers van Europa naar de Verenigde Staten trokken. In de omslag van hun broekspijpen kwamen de zaden mee. De indianen die daar woonden noemden de plant die daar ging groeien ”Voetstap van de blanke”.

Voorbeelden genoeg.

De hoofdschuldige die dit meenemen uitvoeren is de mens!

U zult ongetwijfeld via het nieuws de meest vreemde voorbeelden wel herkennen.

Er zijn veel mensen die thuis dieren en planten houden die hier niet thuishoren. Planten kunnen woekeren, giftig zijn, waterwegen verstoppen (randmeren, Loosdrecht) of brandwonden veroorzaken. Ze kunnen, met veel moeite en geld bestreden worden. Vervelend en jammer van tijd en geld maar daar blijft het meestal bij.

Bij dieren ligt dat anders.

Er worden dieren illegaal gehouden die gevaarlijk zijn. Als dergelijke dieren al of niet bewust in de natuur terechtkomen betekent dat gevaar voor mens en andere dieren. Een deel van deze soorten worden ook gevangen gehouden op plaatsen waar ze totaal ongelukkig hun verdere leven slijten. Ter meerdere eer en glorie van de eigenaar!

Onlangs nog in de media over een beer die jarenlang in een klein donker hok werd gehouden met verder niets.

Alweer, voorbeelden genoeg!

Ook in het Gooi gebeurt dit net als overal in de wereld. Zou niet mogen. Onlangs is weer een aantal dieren en planten op de Europese zwarte lijst gezet. Mogen niet worden ingevoerd of gehouden. Prima!

In Nederland bestaat een Team invasie Exoten opgezet door het Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel en waren Autoriteit die deze wetten uitvoeren.

Prima!

Maar veel liever zou ik zien dat in ons land een lijst zou bestaan waarin alle exotische planten en dieren die wel mogen worden gehouden.

Lijkt mij veel eenvoudiger en gemakkelijker te handhaven. Nu worden er dieren en planten ingevoerd die zelfs de inspecteurs niet kennen en dus een probleem worden

Als er een eenduidige lijst komt waarin precies wordt omschreven wat mag kan iedere inspecteur gemakkelijker werken.

En diegene die met iets wat niet op de lijst staat behoorlijk aanpakken en dus niet twintig uur taakstraf geven. Daar wordt alleen maar om gelachen. Weliswaar als de bekende boer met kiespijn omdat zijn invoer ia afgenomen.

Helaas, volgende keer beter!

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.