Globe Festival geeft reuring op Kerkbrink in Hilversum

Jan Rook
Hilversum

De Kerkbrink ligt er doorgaans wat troosteloos bij. Maar zaterdag werden winkelend publiek en passanten aangenaam verrast door docenten en leerlingen van het Hilversumse Centrum voor Kunst en Cultuur Globe, die in en rond de muziektent op de Kerkbrink weer het Globe Festival hadden georganiseerd. Een bonte reeks van optredens zorgde voor reuring en vermaak op de Kerkbrink.

De tweede editie van het Globe Festival sloeg goed aan bij het publiek. „Het lijkt het begin van een traditie,” zegt Globe-manager Kees van Oorschot. „We hielden het festival vorig jaar voor het eerst, in plaats van onze open dag in juni. Het Globefestival is een leuke en nieuwe manier om ons buiten ons eigen huis, het Muziekcentrum van de Omroep, te tonen aan het Hilversumse publiek. Met een festival in het centrum willen we de drempel om ons te bezoeken verlagen én laten zien dat Globe een bruisende organisatie is.”

In de muziektent op de Kerkbrink waren diverse muzikale optredens van onder meer het vioolensemble, een popkoor en een dwarsfluitensemble. „Les krijgen en oefenen is leuk, maar wat is er nu leuker dan aan een publiek te kunnen laten zien en horen wat het resultaat van al die inspanning is,” merkt een dwarsfluitiste op.

Opvallend

Een opvallend optreden werd verzorgd door de Flamenco Dansgroep van lerares Janine Keijzer, alias La Nina, die pas een jaartje bezig is. Meeslepende gitaarmuziek, passie en elegantie lokten Nienke Douma, Leonieke Hazewinkel en Jennifer Sintjago naar deze dansvorm. „Het vergt in het begin wat durf om in de Flamenco je vrouwelijkheid te tonen. ’Laat je bekkenbodem maar bewegen’, zegt La Nina dan. ’Durf te laten zien dat je vrouw bent’. In de vertrouwelijkheid van de groep gaat dat goed”, zegt Jennifer. Op de Kerkbrink trad een deel van de groep op, de rest had elders een optreden. „In september begint weer een nieuwe cursus, en ook jeugd is van harte welkom. Er doet nu al een meisje van twaalf jaar mee en die doet het hartstikke goed.” Globe-manager Van Oorschot is blij met de komst van de Flamenco Groep. „Bij de verbouwing van onze locatie aan de Heuvellaan 33 is een speciale houten vloer gelegd, zodat dansers zonder het risico van schade aan hun knieën bij ons terechtkunnen.”

Klapstoeltjes

Het langs lopende publiek op de Kerkbrink kon even gaan zitten op klapstoeltjes bij de muziektent of de terrassen aan het plein. Of even genieten zoals de Hilversummer Jan Bos, die op zijn elektrische fiets een rondje maakte en even stopte bij het optreden van het saxofoonensemble van docent Bart Kok. Terwijl hij met zijn hand op zijn dijbeen ritmisch mee tikt, zegt hij: „Een leuke muzikale verrassing, moeten ze vaker doen.” De jazz-improvisatiegroep van Armando Cairo, gevolgd door het Globe Jazz Trio sloten de Festivaldag swingend af.

Tijdens het festival deelden de docenten van Globe op de Kerkbrink vouchers uit voor een gratis proefles bij Globe. „Naast alle studio’s en solisten-/leskamers hebben we ook een praktisch en licht atelier: de Kunstbarak, waar je kan edelsmeden, schilderen, boetseren, aquarelleren, zeefdrukken enzovoort. Kinderen, maar zeker ook volwassenen, volgen cursussen bij onze afdeling Beeldende Kunst. Globe is meer dan de muziekschool. Zo zijn er maar weinig leerlingen in het Hilversumse basisonderwijs nog niet in contact zijn gekomen met een project of cursus van Globe. Van alle Hilversumse basisscholen werkt 95 procent samen met Globe. Muziek, theater, dans, poppenspel, voor elk wat wils.

Dat is iets waar we trots op zijn,” aldus Globe-manager Van Oorschot.

Meer informatie over Globe via www.globeckc.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.