Aftrap voor proef met zwerfafval in Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

Bij BSV De Zuidvogels wordt woensdagmiddag de aftrap gegeven voor een twee jaar durende proef met het inzamelen van zwerfafval door sportclubs, scholen en andere maatschappelijke organisaties.

Het VNG, Afvalfonds Verpakking en Natuur en & Milieu hebben een landelijke pilot ontwikkeld voor gemeenten. Met behulp van nieuwe beloningssystemen kunnen gemeenten de strijd aangaan tegen zwerfafval in samenwerking met maatschappelijke organisaties. ’Met de pilot kunnen grote hoeveelheden afval van verenigingen omgevormd worden naar grondstoffen”, meldt de gemeente Huizen. ’Daarnaast draagt de pilot bij aan het schoonhouden van sportcomplexen en de omliggende openbare ruimte.’

Grondstof

Met de pilot kan er bij maatschappelijke organisaties beter worden omgegaan met het scheiden van afvalstromen. Daarnaast draagt het bij aan de bewustwording dat afval grotendeels een nieuwe grondstof is.

De pilot richt zich op het PMD-afval: plastic, metaal en drankenkartons. ’Daarnaast wordt het verminderen van zwerfafval gestimuleerd. Dit alles wordt gemotiveerd door middel van een passende beloning.’ De pilot duurt twee jaar. Bij goede uitkomsten wordt het vanaf 2018 landelijk ingevoerd.

Sportvenigingen

De gemeente Huizen werkt in deze pilot samen met sportverenigingen. Inmiddels doen zes verenigingen mee: Skivereniging Huizen, SV Huizen, HSV De Zuidvogels, BSV De Zuidvogels, HHC Hockeyvereniging en Atletiekvereniging Zuidwal. Daarnaast doet één basisschool op eigen verzoek mee, de Dr. Maria Montessorischool. De deelnemers aan de proef krijgen inzamelbakken voor binnen en buiten en een grote verzamelcontainer. De gemeente Huizen zamelt het afval in en voert het vervolgens af. ’Op de gemeentewerf scheiden de medewerkers van de Tomin het afval nog na’, aldus de gemeente. ’Hierdoor worden de afvalstromen schoner.’

Woensdagmiddag vindt de aftrap van de pilot plaats bij base- en softballvereniging De Zuidvogels. Wethouder Gerrit Pas gaat de club, die al geruime tijd oud papier inzamelt, succes wensen met de deelname.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.