Corpsballen

Wat zijn de verschillen tussen de leden van het studentenkorps Vindicat en de vrienden van de Zaanse treitervlogger? Bij het korps filmen ze niet. Slimme jongens daar in Groningen. Heel vervelend dat ze nu alweer slecht in het nieuws zijn. Een grove mishandeling en een bangalijst is best veel publiciteit voor één week.

Ik ben opgegroeid bij Leiden, bij ons thuis werden de gevelpissers corpsballen genoemd. Toen ik een jaar of veertien was reed onze koning, toen nog onze feestprins, in de gracht. Ik stond erbij toen de auto werd opgetakeld. Mijn gevoel voor de monarchie heeft voor altijd schade opgelopen door die aanblik. Verder werd er alleen maar om gelachen. Ook onze prins zat uiteraard bij een corps. Had hij ook een lijstje met ’makkelijke’ vrouwen in zijn binnenzak? Ik hoop echt van niet.

Vanwege de vriendjescultuur wil iedereen lid zijn van deze clubjes met middeleeuwse rituelen. Voor die investering in hun toekomst houden ze de kringen gesloten en de kaken op elkaar. De opstellers van de sloerie- of bangalijst, bij het corps liefelijk ’De Oprechte Almanak 2016’ gedoopt, zijn geschorst van de studentenvereniging, niet geroyeerd. Degenen die de arme jongen ritueel met stokken op zijn hoofd sloegen, ritueel klinkt zoveel leuker dan poging tot doodslag, worden niet vervolgd.

Het slachtoffer is nog lid, hij deed geen aangifte. De universiteit noemde het in eerste instantie een interne kwestie van het corps. De ontgroeningen zijn voorbij, de publiciteit waait wel over, tot er volgend jaar weer ergens een traumahelikopter wordt ingevlogen horen we niets meer van ze. Onze aanstaande politici en CEO’s, de toekomstige bewoners van het Spieghel in Bussum, weten dat ze nu even stil moeten zitten, ze worden geschoren.

Wedden dat een papa of mama van de daders, die ergens hoog bij het openbaar ministerie of de politie zit, zich momenteel een knoop in zijn of haar tong kletst. Kwajongens zijn het, een strafblad kan je ze niet aandoen hoor. Kies een heethoofd van een straatjochie die, hoe dom, de misdrijven van zijn vrienden filmt en online zet. Laat journalisten ons daar weer een paar weken mee vermaken.

De Zaanse treitervlogger werd opgepakt. Publiekelijk aan de schandpaal genageld. Hij was ’een beetje dom’ en filmde zich naar zijn eigen ondergang. Een leuke baan vinden zal lastig worden. Mochten we hem al vergeten, het internet zal hem altijd achtervolgen. Onze toekomstige ministers en bazen zijn geen domkoppen. Misschien moesten we eens een undercover treitervlogger naar binnen sturen bij het corps.

Joyce van der Meijden

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.