Het warme bad van de processie in Laren

Bruidjes in de Sint Jansprocessie, altijd goed voor verterende blikken. Ze lopen hier onder een van de versierde bogen door.

Bruidjes in de Sint Jansprocessie, altijd goed voor verterende blikken. Ze lopen hier onder een van de versierde bogen door.© foto hans van keken

Hans van Keken
Laren

,,Wanneer is de prosecco in de aanbieding’’, vraagt een dame aan de vrouw naast haar als de Sint Jansprocessie bij het kerkhof langs trekt. Even later stapt ze de stoet in om mee te lopen richting kerk.

Prosecco én processie, hoe verzin je het. Maar het kan in Laren. Het doet niet eens onwerkelijk aan. Logisch, want Laren mag dan op en top werelds zijn, het heeft ook een eeuwenoude processie. Op of rond de feestdag van Sint Jan, 24 juni.

Een mooie Sint Jan, krijgt de dame in kwestie dan ook toegewenst van een voorbijgangster die meeloopt. Zo gaat dat in dit dorp, dat vandaag één lijkt. ,,Is ook zo”, zegt de Larense Nilleke van den Brink (40). Zij is alweer zes jaar bezig om de processie meer op jongeren aan te passen.

Met het programma ’Walk Pray Enjoy’, waardoor in de mis op het kerkhof onder meer een jongerenkoor uit Gorinchem te beluisteren is. Met prachtige zang. ,,Voel je die enorme saamhorigheid vandaag niet?”, vraagt ze later die dag. ,,Dat we open staan voor buitenstaanders. Als een warm bad voelt het toch?”

Ze vertelt van mensen die er vandaag voor het eerst bij zijn. ,,Overdonderd zijn ze. Vol verwondering ook, dat zoiets hier in dit dorp plaatsvindt.”

Eigentijds

Het zijn mede initiatieven als van Van den Brink die het jaarlijkse feest eigentijdser maken. Gelukkig, want velen die vandaag meelopen lijken de zestig gepasseerd. Al zijn er als tegenhanger natuurlijk altijd weer de in fris wit gestoken bruidjes. Maar ook aardig wat jonge misdienaars en - opvallend genoeg - zelfs ook enkele jonge vaandeldragers in de altijd weer sfeervolle stoet met diezelfde oude, mooie banieren.

De lucht blijft dreigend deze middag en het waait soms nogal. Maar belangstelling genoeg. Op het kerkhof luisteren vele, vele honderden mensen aandachtig naar de Haarlemse bisschop Jos Punt die vertelt over de kracht van gebed.

En dat één individu het verschil kan maken. Zoals trouwens ook de deze dag aanwezige Eemnesser pater Wijnand van Wegen doet. Door zich in te blijven zetten voor scholen in het Zuid-Afrikaanse Friersdale. De collecte is voor dit project. Er wordt gul gegeven.

Genieten

Na afloop van de mis op het kerkhof schuift menigeen aan in de stoet. Langs de kant staan vele toeschouwers, soms met een klein bosje bloemen in de hand. Niks cynisme vandaag, al zou dat zomaar kunnen met zoveel ingetogen, soms zingende en biddende mensen over straat.

Maar de Laarders langs de kant genieten vooral. Iedereen die toekijkt wel, lijkt het. Terug naar de kerk liggen duizenden rozenblaadjes op de klinkers van de Vredelaan, toevallig ook het thema (Grenzeloze Vrede) deze dag.

Bij het afsluitend lof in de Sint Jansbasiliek leest de uit Iran afkomstige vluchtelinge Nada Nuri (28) een aangrijpend gedicht voor. ,,Dagelijks worden in mijn geboorteland tientallen mensen vermoord omdat ze christen zijn. En toch wil ik een instrument van vrede zijn.”

Hilversummer Hans Blessing is een van de velen die het ademloos aanhoort. ,,Wat een bijzondere dag”, zegt hij na afloop. ,,Ik wilde de enige processie boven de grote rivieren altijd al eens zelf meemaken. Die sfeer, die rituelen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.