Ondernemersavontuur op film

Marjolein Vos
Huizen

Huizer Oscar Bulthuis lanceert een online trainingsprogramma voor ondernemers.

Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf. Sommigen uit noodzaak, omdat ze een ontslagronde niet hebben overleefd. Anderen omdat het een lang gekoesterde wens is.

Feit is dat zeventig procent van de beginnende ondernemers de eerste drie jaar niet overleeft. Het lukt ze simpelweg niet om het bedrijf van de grond te krijgen. En voor de dertig procent die slaagt, is het runnen van een eigen zaak vaak een grote worsteling: veel werken, weinig verdienen.

Eén van de oorzaken is volgens zelfstandig ondernemer Oscar Bulthuis uit Huizen het gebrek aan kennis over ondernemen. Want, zo luidt zijn credo, ‘ondernemen is ook een vak’. Vorige week lanceerde hij De StartersAcademie, een online trainingsprogramma voor startende ondernemers.

Overleven

Meelopen met de explosieven opruimingsdienst, met een aftands brommertje Corsica verkennen, een stormbaan overleven bij de Nederlandse Landmacht, de Monte Cinto (de hoogste berg van Corsica) bedwingen. Dit zijn zomaar vier thema’s die aan de orde komen in de 24 korte films die Bulthuis het afgelopen jaar maakte. Samen met cameravrouw Yvette Dorrepaal reisde hij door Europa, allemaal met een doel: de reis van een startende ondernemer inzichtelijk maken. Kennis overdragen met beeld. Bulthuis is ervan overtuigd dat menselijk brein beter werkt als zowel de oren als de ogen erbij worden betrokken.

Vorig jaar publiceerde Bulthuis (econoom, en coach van zelfstandige ondernemers) het boek ‘Ondernemen is net reizen’: ,,Toen ik die metafoor bedacht, voelde ik al snel dat ik er veel mee kon. Ik merkte dat mensen het begrepen, dat het aansprak. Wanneer je een eigen onderneming wilt starten, moet je dat goed voorbereiden, zoals je je op een reis voorbereidt. Je maakt een plan, koopt de juiste uitrusting, schat de risico’s in, bedenkt wat je zult doen wanneer iets tegenvalt of totaal anders loopt dan verwacht, stelt je doelen, stelt ze eventueel bij.’’

Jachthaven

Om goed uit te leggen hoe zijn trainingsprogramma nu precies in elkaar zit, laat Bulthuis twee mooi gedraaide, professioneel gemonteerde filmpjes zien. De locatie van het eerste filmpje is dicht bij huis: een jachthaven in Huizen. Terwijl er op de achtergrond flink aan de jachten wordt geklust, vertelt hij hoe je de juiste ‘ondernemersmindset’ kunt aannemen. ,,Ondernemen vraagt een bepaalde manier van denken en handelen, een bepaalde instelling van jezelf. Je bent ineens baas en werknemer tegelijk. Je hebt ongelooflijk veel vrijheid, terwijl je ook overal eindverantwoordelijk voor bent. Hoe je daar je weg in vindt, leg ik uit in de eerste les.’’

In het tweede fimpje zien we Bulthuis afzien tijdens een rondje stormbaan. Hij vertelt over doelen stellen. ,,Waar gaat de reis heen en wat is je doel?” Steeds weer trekt Bulthuis de vergelijking tussen reizen en het starten van je eigen onderneming. ,,Ik kan best wat droge stof achter elkaar zetten, en een cursus in elkaar draaien. Maar dat spreekt veel minder tot de verbeelding. Door het maken van een ondernemersplan, risicoanalyses en het genereren van kansen in beeld te brengen, begrijp je veel beter waar het over gaat.’’

'Ondernemen doe je niet alleen'

Oscar Bulthuis richt zich met zijn StartersAcademmie op mensen die hun baan kwijt zijn; afgestudeerden die moeilijk aan een baan komen en nu voor zichzelf willen starten; mensen die liever voor zichzelf werken dan voor een baas en mensen die goed zijn in hun vak maar na het starten van een eigen bedrijf merken dat ondernemen ook een vak is.

Kenmerkend voor zijn online trainingsprogramma is dat je op ieder moment kunt instappen. Dus besluit je morgen met het programma te beginnen, dan start je abonnement (397 euro per jaar of 47 euro per maand, excl. BTW) ook op die dag. Twee keer per maand en later wekelijks, krijg je een module toegestuurd van de StartersAcademie. Een module bestaat uit een filmpje, een e-book met informatie, en opdrachten. Ook krijg je toegang tot het ondernemersforum van de StartersAcademie. Hier kun je vragen stellen, netwerken, sparren met andere ondernemers.

Dat samenwerken is een ander stokpaardje van Bulthuis: ,,Ondernemen doe je niet alleen. Je hebt anderen nodig. Samen kun je elkaar sterker maken.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.