'Mussertpaaltjes' langs N234 dreigen te verdwijnen

Een vervallen Mussertpaaltje langs de N234. Wel of geen cultureel erfgoed?

Een vervallen Mussertpaaltje langs de N234. Wel of geen cultureel erfgoed?© Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Joost Reijnders
Soest

Moeten de wegpaaltjes die Anton Mussert bedacht, voordat hij in de politiek ging en NSB-leider werd, bewaard blijven? Dat is een vraag die door instanties niet meteen beantwoord kan worden. Als er een instantie is, die er een beschermende status aan kan geven, dan is dat de provincie Utrecht. Maar daar is op vrijdag niemand over dit onderwerp te spreken.

De automobilist die over de N234 van Soest naar Bilthoven rijdt, zoeft voorbij vreemde betonnen paaltjes in de berm: Mussertpaaltjes. Ze zakken weg, zijn bemost en niemand lijkt erom te geven, of wil er zijn vingers aan branden.

Het zijn grensmarkeringen tussen provinciale en particuliere grond. ,,Leuke markeringen in het landschap. Maar niet iets voor de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed om te gaan beschermen'', stelt woordvoerder Dolf Muller.

Ook het feit dat Anton Mussert, voordat hij leider werd van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB), ze als ambtenaar van Provinciale Waterstaat bedacht, verandert daar niets aan.

,,Die paaltjes hebben niets met de oorlog van doen. Ze vallen in de categorie ANWB-paddenstoelen, maar zijn wel heel kenmerkend. Wellicht is het wat voor de provincie Utrecht om een provinciaal monument van te maken. De Rijksdienst is daar niet de aangewezene voor. Wij hebben bijvoorbeeld te maken met de stemmen die opgaan om de Muur van Mussert (waar vanaf hij toespraken hield, red.) te behouden. Zoiets ligt eventueel meer op ons pad.''

Ook de gemeente Soest ziet het opknappen, restaureren en beschermen van de paaltjes op het Soester gedeelte van de N234 niet als haar taak.

,,Het gaat om een provinciale weg. De grond is eigendom van de provincie. Dit hoort daarom ook bij de provincie'', zegt een woordvoerder resoluut. Bij de provincie Utrecht bleek niemand gisteren aanwezig om daarop te reageren.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.