Vogelhospitaal Naarden viert jubileum

Erik Bruinning van het vogelhospitaal in Naarden behandelt een reiger.© Archieffoto Jaap Timmers

Tamar de Vries
Naarden

Vogelhospitaal Naarden viert morgen tijdens de open dag zijn zestigste verjaardag.

„De dag is bij uitstek geschikt om een kijkje achter de schermen te nemen en de vele honderden, voornamelijk jonge, vogeltjes te bekijken die we in huis hebben”, stelt beheerder Erik Bruinning. „Als vanouds kunnen bezoekers een vogelvaartocht maken, rondkijken op de natuurmarkt en genieten van al het moois dat het Vogelhospitaal te bieden heeft. Ook aan de jonge bezoekers is gedacht, zij zullen zich geen moment vervelen.”

De geschiedenis van het Vogelasiel begon in 1957 toen Barend van Ingen een paar vogeltjes bij hem thuis opving. ,,Vandaag de dag worden er in het Vogelhospitaal Naarden ongeveer 5.000 vogels per jaar opgevangen, behandeld en weer losgelaten in de natuur. Dit gebeurt met veel passie en toewijding door een diverse groep vrijwilligers onder leiding van een professionele beheerder een en vrijwillig bestuur’’, aldus de beheerder.

Rond 14.00 uur komt wethouder Gerben Struik van Gooise Meren het jarige Vogelhospitaal bezoeken. Al eerder kreeg het van deze GroenLinks-wethouder de Smaakmaker van MVO Gooise Meren. Het Vogelhospitaal draait al jaren op vrijwilligers en is daarmee een geschikte plek om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te heractiveren. Al een aantal jaren kunnen bezoekers het spel ’de kip met de gouden eieren’ spelen, een tombola met leuke prijzen. Ter gelegenheid van het jubileum zijn er morgen ’echt extreem mooie prijzen’ te winnen, vertelt een medewerkster. De prijzen worden beschikbaar gesteld door regionale ondernemers die het hospitaal en de natuur een warm hart toedragen. Het Vogelhospitaal is overigens op zoek naar ondernemers die iets uit hun assortiment ter beschikking willen stellen voor het spel.

Utopia

Beheerder Erik Bruinning is door het televisie-programma ’Utopia’ landelijk bekend geworden, omdat hij de bewoners van de leefgemeenschap in Laren helpt als er problemen zijn met de vogels op het terrein.

De opbrengst van de feestelijke editie van de open dag (van 11.00 uur tot 17.00 uur) komt ten goede aan de zorg voor de vogels.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.