’Nacht zonder Mama’ bij Fort Uitermeer

Tamar de Vries
Weesp

Hutten bouwen doen alle kinderen wel eens, bijvoorbeeld in de zomervakantie. Op plaatsen in de wereld waar kinderen het minder goed hebben, moeten ze elke nacht slapen in een zelfgebouwde hut van karton, kranten, plastic en touw.

Om bijna 60 leerlingen van de Jozefschool in Weesp kennis te laten maken met de minder gelukkige situatie van veel leeftijdsgenootjes wereldwijd, bedacht de Rotary Weesp het project ’Nacht zonder Mama’. Bij Fort Uitermeer bouwden de kinderen in groepen hutten waar ze de nacht doorbrachten, zonder hun ouders. Met het project vestigen Rotary Weesp en het Kinderfonds Mamas de aandacht op kansarme kinderen in Zuid-Afrika.

Leerkrachten Marcel Thijs van Samya Ariani van groep 8 en 7 bereidden de kinderen op het project voor door er een les aan te wijden. De leerlingen haalden bijna 2500 euro op voor hun project. Maar de overnachting (van vrijdag op zaterdag) in zelfgemaakte hutten bij Fort Uitermeer was natuurlijk van een geheel andere orde. Ze gingen aan den lijve ondervinden wat het betekent. De kinderen werd met een boot vanuit de binnenstad naar het fort gevaren. Voor het Informatiecentrum van het fort hadden mensen van de Rotary al materialen klaargelegd waarmee de leerlingen aan de slag gingen: kartonnen dozen, een zeil, zes houten palen en lange takken.

Een groepje meisjes begon al meteen de houten palen aan elkaar te binden in wigwamvorm, maar dat plan lieten ze later vallen. Een groep jongens maakt onder leiding van Willy Verweij (van Kidswereld en Rotary-lid) een stellage waar ze het zeil overheen kunnen hangen. Terwijl de bouwgroepen met de hutten bezig zijn, is Rotary-lid en tandarts Yvo Becker bezig met het klaarmaken van een supergrote pan macaroni. „Met halal-vlees”, voegt hij eraan toe.

Een nacht zonder mama is natuurlijk best spannend en daarom ziet Lilya uit groep 8 er ook een beetje tegenop. „Ik ben niet bang dat we het koud krijgen want we hebben fleece-onesies bij ons en warme sokken, maar er kunnen eekhoorns in onze hut komen”, zegt ze. Tijs uit groep 7 is daar niet bang voor; „Ik lust geen macaroni, ik ga thuis eten en dan slaap ik ook gewoon thuis.” Zijn vriend Tycho vindt het helemaal niet eng om in de hut te slapen. „Maar ik kan ook niet blijven slapen, want ik moet morgenochtend om acht uur verzamelen bij de voetbalclub. Ik heb een uitwedstrijd.”

In totaal 35 kinderen brachten de nacht door in de hutten. „Ik heb heel veel bewondering voor ze”, vzegt Willy Verweij. „Het was een koude nacht en ook best wel emotioneel voor veel kinderen. Ze realiseerden zich ineens ’wat hebben we het toch goed’.” De Rotary-leden en leraren hielden ’s nachts om beurten de wacht. Wethouder Astrid Heijstee koos de hut van de groep van Frederique, Guusje, Amerie, Jada en Rick uit als de mooiste. „Hun tent was stevig en had een geheim wapen tegen inbrekers”, aldus Verweij.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.