Ondergaande zon incluis

Joyce Huibers
Hilversum

Met zijn ’glazen’ horecapaviljoen legde de Utrechtse architect Maarten Marijnusse twee jaar geleden beslag op beide Hilversumse architectuurprijzen. Restaurant Parc staat bovenop de voormalige zout- en zandbunkers, ontworpen door W.M. Dudok.

Dit - voor voorbijgangers en gasten - onzichtbare Rijksmonument herbergt de aquariumspeciaalzaak van een vindingrijke ondernemer, John Banning. Het terras van Restaurant Parc biedt uitzicht over stadspark De Oude Haven, een grote groene long binnen de bebouwde kom van de mediastad. Speciaal voor de borrelaars op het terras zijn, zo meldt het restaurant, de historische ’Dudok-bankjes’ in ere hersteld.

Binnenkomst?

Via een klein bruggetje over de omringende vijver komen we in de ronde eetzaal. De grote ramen zorgen voor veel licht. De aankleding is stijlvol met zwarte stoelen en lichthouten tafeltjes. We krijgen een tafeltje aan een van de ramen, met zicht op de ondiepe vijver. We zien Koi karpers en een steur zwemmen.

Aan de andere kant van de vijver ligt het zeer ruime terras, volgens Parc zelf het mooiste en zonnigste van Hilversum. Vanavond is het aan de koude kant, maar als de weergoden meewerken kan je hier - onder de zes platanen - van ’s ochtends vroeg tot zonsondergang van het zonnetje genieten. Je zit midden in de stad, maar kijkt uit over de boomtoppen. Bij mooi weer plaatst Parc automatisch alle reserveringen op het terras.

En de kaart?

Die is net vernieuwd en biedt een negental voorgerechten (10,75 tot 12,75 euro), zeven hoofdgerechten (17.75 tot 21,75 euro) en een viertal desserts (7,75 of 9,75 euro). Verder zijn er enkele gerechten buiten de kaart te krijgen, zo horen we van de vriendelijke en attente bediening.

De bestelling?

We bestellen een karaf water (gratis). En het voorgerecht. Voor mij is dat het taartje van pompoen (11,25). Een smakelijk gerecht, hoewel het deeg eerder zacht dan knapperig is, en de kaassmaak en -structuur wat overheerst. En dan hebben we het over de combinatie van mozzarella met (fondu van) fontina. De roosjes van romanesco - lichtgroene torentjesbloemkool - zorgen voor afleiding voor oog en mond.

Ik drink er, zoals geadviseerd op de kaart, een glas witte Costières de Nîmes bij, een krachtige maar frisse Rhônewijn.

Mijn tafelgenote heeft gekozen voor de bisque (10,75), een smakelijke, gevulde vissoep met traditionele rouille-saus, croutons en Gruyère. Zij kiest niet voor de op de kaart geadviseerde Costières de Nîmes, maar - na consultering van de bediening - voor een glas Verdicchio (La Vaglie).

En de hoofdgerechten?

Ik neem de kalfshaas (21,75), een mals stuk vlees, uiteraard rosé, geserveerd met een lekker pittige pepersaus. Het bord wordt afgemaakt met een bundeltje haricots verts, gekonfijte tomaatjes en een bouwseltje van dikke pommes neuf-frieten. Mijn tafelgenote kiest - buiten de kaart - voor de moot gefileerde zeebaars (18,75). Een smakelijk gerecht, waarbij hooguit over de onderliggende groenten een opmerking te maken valt. Die hadden wat knapperiger gekund. Voor bij de kalfshaas een glas Fenocchio Renato (’Elena’), Barbera d’Alba. En bij de vis dan toch de Costières de Nîmes.

Gevolgd door de desserts

Als liefhebber van lemon curd kan ik de punt cheese cake (7,75) niet aan mij voorbij laten gaan. Op het langwerpige bord verder onder meer witte chocolade-ganache (crème) en frambozensorbet. Een lust voor het oog én de smaakpapillen.

Het glas Beerenauslese - een fruitige dessertwijn (Chardonnay, Oostenrijk) - vormt een uitstekende aanvulling, wat overigens niet voor alle geadviseerde wijnen opging. Aan de andere kant van de tafel wordt gesmuld van de koffie panna cotta (7,75), met karamelsaus, gel van Pedro Ximénez en yoghurtijs. De ondergaande zon die als een slotakkoord achter de boomkruinen verdwijnt is bij de prijs inbegrepen.

Tevreden?

Zeker. We rekenen met z’n tweeën 112,55 euro af. Een stevig bedrag, maar daar staat dan ook een uitstekende maaltijd met diverse wijnen tegenover. Plus een vriendelijke en adequate bediening, een fijne ambiance (jammer alleen van dat irritante dingdongbelletje vanuit de keuken), en - zoals gezegd - een unieke locatie.

Wij komen zeker terug. Als het even kan als het ’s avonds warm genoeg is om op het terras te eten.

Cijfer: 8,5

Restaurant Parc, Havenstraat 58, 211 KM Hilversum, tel. 035-5337758, info§restaurant-parc.nl, www.restaurant-parc.nl. Openingstijden: van 1/4 tot 31/10 dagelijks van 11.00 tot 00.00 uur; van 1/11 tot 31/3 dinsdag t/m met zondag van 11.00 tot 00.00 uur, maandag gesloten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.