Kansen voor kleine ambachtsman in Soest

Kaarsen maken, ook voor kinderen erg leuik.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Nina Menke
Soest

Van gevaarlijke messen tot onschuldig bedrukt inpakpapier. Soester Burgemeester Rob Metz opende deze zaterdag de Ambachtshal aan de Koningsweg in Soest. In het pand zitten dertien creatieve bedrijven die ambachtelijk werken en ook tot doel hebben elkaar te inspireren. „Zelfs mijn tandarts bestelde een kast bij me.”

Burgemeester Metz is blij met de Ambachtshal. „Ik weet niet hoe handig u bent, maar als ik naar een bouwmarkt ga, eindig ik altijd bij echte vakmensen die de boel op moeten knappen. Handwerk komt terug en dat is mooi.”

Voor elk bedrijf is een aparte ruimte. Het pand is bijna klaar. Een enkeling staat nog op de gang om bezoekers te prikkelen met hun ambacht. Dat geldt ook voor kaarsenmakerij De Punt en Textielatelier PastZo, waar mensen van Amerpoort met een verstandelijke beperking als dagbesteding producten maken. Begeleider Nicole Loot: „Kaarsen maken is een goede dagbesteding voor hen. Het is ook een sociale plek en dat is belangrijk.” Cliënt Petra maakt kaarsen met een paar kinderen. Een jongen dompelt een ballon zeven keer in het kaarsvet. „De ballon is zwaar”, zegt hij.

In het pand zit ook horecagelegenheid Honger. „Zou mooi zijn als onze cliënten daar gaan helpen.”

Bij Kleurrijk maken ze van alles. Als het maar kleur heeft. De muren zijn bedekt met mozaïek. Gekleurde steentjes afgewisseld met theekopjes. Eigenaar Roos Venema-Sijtsma: „Maakte ik zelf. We maken bijna alles zelf. En vrienden en familieleden van ons ook. Ik word blij als ik zelf creëer.” Naar haar zeggen komt het ambacht terug. „We leven in een drukke maatschappij met snelle consumptie. Mensen verlangen weer naar rust en aandacht.”

Gevaarlijk

Rust heeft Peter van Es van Custom Knives alvast wel. „Met mijn handen werken, is een uitlaatklep.” Blinkende messen omringen hem. „Is niet gevaarlijk hoor.” Hij werkt aan een schede, waar hij straks een mes in bergt. Met één mes is hij tussen de vijftien en dertig uur bezig. Vier jaar geleden begon hij met deze hobby. „Mijn brood ermee verdienen lukt niet. Dan moet ik héél veel voor een mes vragen.”

Naast hem loopt Johnny Johnson van Knarrie druk heen en weer. „Ik ben altijd bezig. Heb een beetje adhd.” Hij maakt meubelstukken van elk restje hout dat hij vindt of krijgt. Aan de wand hangen foto’s van zijn werk. „Sturen klanten op.”

Houten deuren

De omgeving van Johnson boft. „Deze houten deuren maakte ik voor de slaapkamer van mijn zoon, deze tafel voor mijn schoondochter. Zelfs mijn tandarts bestelde een kast bij me.” Drie jaar geleden maakte hij een tafel. „Ik plaatste een foto op Facebook. De reacties waren goed. Toen ben ik maar begonnen.”

Bezoeker Bianca Lingers kocht met haar moeder een tafel bij Knarrie. „Zo ontzettend mooi. En wat een aardige man.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.