Naar Europees Hof om dode ringslangen

Dode ringslag tussen de schapen.© Foto: Bianca de Graaf

Tamar de Vries
Weesp

De schaapskudde gaat maandag weer aan het werk op de schansen in Weesp. De Stichting Flora en Fauna bescherming zet haar de juridische strijd voort tegen deze vorm van begrazing.

Het is de derde graasronde van de dieren van het pilotproject begrazing op de schansen. Voor veel Weespers is de terugkeer van de kudde met herder een heuglijke gebeurtenis. Voor de Stichting Flora en Fauna bescherming echter niet. In een persverklaring laat de stichting weten dat de schapen beschermde dieren vertrappen.

„Ondanks de uitdrukkelijke waarschuwingen van de stichting en de door haar ingehuurde externe deskundige dat de schaapskudde op de schansen zal leiden tot het vertrappen van dieren en hun verblijfplaatsen gaat de gemeente Weesp stug door met het doden van dieren. Ook de rechtbank Amsterdam sluit haar ogen voor de gevolgen van het inzetten van de schaapskudde op de schansen”, aldus de stichting. Bij de persverklaring zitten foto’s van dode ringslangen; één op de schansen en één los in het gras. „De stichting is diep teleurgesteld over de manier waarop wordt omgegaan met de beschermde en weerloze dieren. De gemeente Weesp lijkt dit alles niet te deren en negeert de gevolgen die het inzetten van de schaapskudde heeft.” Als reactie op de twee verloren rechtszaken over Fort Uitermeer en de schansen, laat de stichting weten naar het Europese Hof van Justitie te stappen, dat tegenwoordig Hof van Justitie van de Europese Unie heet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.