Woede over plan KRO-eiland

Ronald Frisart
Hilversum

Vier erfgoedverenigingen en twee organisaties van omwonenden zijn zeer ontstemd over de jongste plannen voor herbestemming van het KRO-eiland in Hilversum. Ook Hart voor Hilversum is onaangenaam getroffen.

Historische kring ’Albertus Perk’, Hilversum Pas Op!, het Cuypersgenootschap. Heemschut en de bewonersverenigingen Julianalaan en Koningsstraat hebben daarover deze week een brief geschreven aan burgemeester en wethouders.

Wethouder Nicolien van Vroonhoven (monumentenzorg, CDA) toonde zich onlangs juist ’opgelucht’ dat de welstandscommissie heeft ingestemd met de laatste planversie van ontwikkelaar Stebru. De zes organisaties wijzen er in hun brief echter op dat ook in dit jongste plan veel te veel appartementen op het terrein worden gepropt.

De allergrootste stenen des aanstoots zijn de voorgenomen sloop van de dubbele villa Julianalaan 6-8 en van de grote studio/concertzaal. Deze laatste behoort tot het rijksmonument nummer 512602, waarbij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als omschrijving geeft: ’Studiogebouw bestaande uit een voorgebouw (de entree, red.) met een achterliggende grote concertzaal’. Stebru wil de concertzaal slopen en als appartementengebouw opnieuw optrekken, maar daarmee verdwijnt de monumentale status.

Voorzitter Lex van Waarden van de werkgroep monumenten van ’Albertus Perk’ zegt in een toelichting dat de protesterende organisaties ook bang zijn voor precedentwerking. Als een deel van het rijksmonument aan de Emmastraat wordt gesloopt, wanneer zijn dan drie andere monumentale studio’s aan de beurt? Hij doelt op de leegstaande Vioolkist (onderdeel van het voormalige Avro-complex aan de ’s-Gravelandseweg, hoek Melkpad), het voormalige Vara-complex aan de Heuvellaan en het oude NCRV-gebouw aan de Schuttersweg. ,,We zijn daarvoor heel huiverig, dus moeten nu geen concessies worden gedaan’’, aldus Van Waarden.

Nu de welstandscommissie zijn fiat aan het laatste Stebru-plan heeft gegeven, wordt het voorgelegd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze verwees een eerder plan naar de prullenbak. Naar verluidt is ook ditmaal de kans groot dat deze dienst afwijzend adviseert.

Fractievoorzitter Léonie Sazias van Hart voor Hilversum is eveneens heel slecht te spreken over de nieuwste planversie. ,,Het is echt onbegrijpelijk, een raar verhaal’’, meent ze. In plaats van naar draagvlak te streven, zoals vorig jaar vastgelegd in het raadsakkoord, negeert de wethouder volgens Sazias het brede verzet tegen het plan. ,,Van Vroonhoven moet niet op schoot gaan zitten bij de ontwikkelaar.’’

Vermoedelijk kan de wethouder binnenkort kritische vragen van Hart voor Hilversum tegemoet zien.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.