Brouwketels Gooische Bierbrouwerij op hun plek

De ketels van De Gooische Bierbrouwerij arriveren maandag vanuit China op het Marktplein in Hilversum.© foto studio kastermans/leon dakkus

Susanne van Velzen
Hilversum

Ineens wordt alles echt. De ogen van Gijs Troost glimmen haast harder dan de grote brouwketels. Voorzichtig, om krassen te voorkomen, worden de stalen biertanks het pand in gehesen.

Een markant moment maandag op het Marktplein in Hilversum voor de Gooische Bierbrouwerij. De hardware van de brouwerij, die onderdak krijgt in Foodhall Mout (voorheen de Eurobioscoop), is uit China aangekomen en wordt de komende dagen geïnstalleerd. Troost, samen met Arjanneke van den Berg en Guido de Wit, eigenaar van de brouwerij hoopt over drie weken het eerste bier te maken op de nieuwe plek.

,,Begin januari waren we in China om de ketels te bekijken en te testen. Lasnaden controleren, checken of ze ons ontwerp goed uitgevoerd hadden. De ketels stonden opgesteld als complete brouwerij. Stond ik daar op het brouwpodium tussen onze eigen ketels. Goed gevoel. Alsof je voor het eerst het stuur van je eigen auto vasthoudt. Onwerkelijk dat ze nu hier staan”, zegt Troost. De brouwerij krijgt een capaciteit van 4.000 liter per week. ,,We hebben bewust voor ketels van rvs gekozen en geen nostalgisch koper omhulsel. We willen het bier uit de braderiehoek halen, weg van het ambachtelijk roeren in de pan. Zo wordt het niet gemaakt. Dat roeren gaat elektrisch. Bier is hip. Dat willen we uitstralen.” Gasten van Mout kunnen het brouwproces straks op de voet volgen. Troost, die zijn baan als geschiedenisleraar op het ATC heeft opgezegd, gaat fulltime brouwen. En dat doet hij straks op de begane grond van Mout op zijn brouwpodium. ,,Het voelt als een bungeejump. Ik stort me in een spannend avontuur.” Eigenaren Teus Kroon en Jerry de Vries van Mout hopen 9 mei hun foodhall te openen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.