Haardstedelaan in actie tegen verkeer, Huizers vragen gemeente om maatregelen

Eddie de Paepe
Huizen

Inwoners van de Haardstedelaan in Huizen zijn in actie gekomen om een einde te maken aan de ’al jaren durende’ verkeersoverlast in hun straat.

Cees Lutz en Steven Slijper van het actiecomité zijn de deuren langs gegaan om handtekeningen in te zamelen. Die willen zij woensdagavond bij een informatiebijeenkomst aan de gemeente overhandigen. De handtekeningen zijn voorzien van een verzoekschrift aan het college en de gemeenteraad naar aanleiding van de komende herinrichting van de Haardstedelaan.

,,Tijdens een wijkavond in 2017 is een klacht geuit over de grote uitstoot van roetdeeltjes in de straat. Door wethouder Pas is toen een fijnstofmeting toegezegd. Daarover is niets meer vernomen”, meldt het actiecomité. ,,De Haardstedelaan wordt door sommige weggebruikers gebruikt als een racebaan. Zij worden gefaciliteerd door een rechte, geasfalteerde straat met voorrangskruisingen. Ook daarover is gesproken op een wijkavond.”

Ademhalingsproblemen

Naast bussen van Connexxion en touroperators rijden er regelmatig grote vrachtauto’s door de straat. ,,Zij en andere rijders op diesel stoten zoveel fijnstof uit dat bewoners met ademhalingsproblemen hun slaapkamers aan de achterkant van het huis situeren. Anderen doen dat ook vanwege het verkeerslawaai.” De bewoners wijzen erop dat hun straat niet berekend is op het huidige verkeersaanbod, wat ook gevaarlijke situaties met zich meebrengt.

Zij pleiten daarom voor een aantal maatregelen. Zoals een inrijverbod voor bussen en vrachtwagens.

,,Roetuitstoot, geluidsoverlast en gevaar voor fietsers respectievelijk schoolgaande kinderen worden met zo’n maatregel fors teruggedrongen.” Ook zou er een 30-kilometerzone moeten komen. ,,Dat kan ook voor doorgaande wegen, zoals bijvoorbeeld de Groen van Prinsterersingel in Spakenburg of de Laarderweg in Eemnes. Uiteraard moeten hulpdiensten - politie, ambulance, brandweer - daarvan worden uitgezonderd.”

De bewoners pleiten verder voor een duidelijke 30-km signalering, liefst hangend boven de weg. ,,Breidt dit zo mogelijk uit met smiley’s die feedback geven op de snelheid.”

Verder moet de gemeente ervoor zorgen dat de toplaag van het asfalt ’een geluidsabsorberende kwaliteit’ heeft, en dat er een zebrapad komt ter hoogte van de kruising met de Rozenstraat en de Crocusstraat. ,,Zorg voor parkeerstroken met voldoende ruimte in de breedte”, aldus de actievoerende Huizers. ,,De huidige strook aan de oneven zijde van de straat is feitelijk te smal, hetgeen tot gevolg heeft dat regelmatig zijspiegels van geparkeerde auto’s sneuvelen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.