Hilversum: commotie rond Clemenskerk

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Hilversum

De vestiging van een commerciële kinderopvang in de Clemenskerk betekent de doodsteek voor het rijksmonument. Dit stelt de Stichting Vrienden van de Clemenskerk, die pleit voor een muzikale bestemming.

Ontwikkelaar BOEi heeft de Hilversumse erfgoedmakelaar Redres in de arm genomen voor de verhuur van de kerk en de verhuur/verkoop van de pastorie. De Clemens staat te huur voor ruim een ton per jaar (850 m2 maal 125 euro). De Vrienden van de Clemenskerk waren aanvankelijk betrokken bij de toekomstplannen, maar benadrukken dat niet alle adviezen zijn opgevolgd. ,,De verwijdering van het monumentale Steinmeyer-orgel wordt sterk betreurd en er bestaat zorg over het plan om in de traditionele devotiekapel toiletten te plaatsen. Zorg is er ook over de wijze waarop het kerkelijke interieur - onderdeel rijksmonumentenstatus - volledig is verwijderd, conform de contractbepaling van het bisdom.’’

De Vrienden van de Clemenskerk zijn verontwaardigd over de gang van zaken rond de keuze voor de nieuwe gebruiker. Vorig jaar kreeg het bestuur te horen dat er twee zeer geïnteresseerde partijen resteerden. Tweedehands meubelzaak Troc en CompaNanny, een commerciële organisatie voor kinderopvang. ,,Een meubelzaak is weinig respectvol naar de historie van het gebouw. Voor de kinderopvang zou een ingrijpende inbouw nodig zijn. Om aan alle vergunningen te voldoen moeten er bovendien zoveel extra ramen worden aangebracht dat er weinig van het monument overblijft.’’ De Vrienden kwamen september vorig jaar met een passender kandidaat. ,,Joost van Erp uit De Bilt wil als ideëel ondernemer een combinatieformule voor maatschappelijk gebruik en bezinning in kerk en pastorie starten. Met een ruimte voor concerten en lezingen in het gebouw en in het voorgedeelte een theeschenkerij, zonder het gebouw verder aan te tasten.’’ De gemeente reageerde positief. De Vrienden waren daarom onaangenaam verrast toen zij te horen kregen dat BOEi voor CompaNanny heeft gekozen. De komst van deze commerciële kinderopvang haalt - zo stellen zij - een streep door het maatschappelijk gebruik van het gebouw, tast het rijksmonument aan en zorgt voor veel verkeersoverlast.

Woensdag praten BOEi, gemeente, Van Erp en de Vrienden over de kwestie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.