Justitie bekijkt helikoptercrash Vliegveld Hilversum

Annemarie de Jong
Hilversum

De piloot van de op 13 maart gecrashte helikopter op vliegveld Hilversum wordt mogelijk strafrechtelijk vervolgd. De Luchtvaartpolitie is eerst nog drie weken bezig met onderzoek.

,,Zodra het proces-verbaal is opgemaakt, besluit het openbaar ministerie of de piloot iets valt aan te rekenen’’, zegt Ed Kraszewski van de Luchtvaartpolitie. ,,Het kan ook gewoon een ongeluk zijn waarbij niemand blaam treft. Dan wordt de zaak geseponeerd.’’

De piloot, eigenaar Nick van der Meer van helikopterbedrijf Ryfas, is verhoord. Bij het ongeluk na opstijgen, raakte hij en twee passagiers gewond. Met de piloot gaat het goed. ,,Ik heb het drukker dan ooit’’, zegt hij. ,,Iedereen had het maar over een helikopterongeval. Wij zien het als een incident’’, relativeert de eigenaar van Ryfas Helikopters.

Ruim een maand na de helikoptercrash op vliegveld Hilversum waarbij Van der Meer zelf aan de knuppel zat, is hij weer volop aan het werk. ,,Het incident gebeurde meteen na de take off, niet op grote hoogte. Het viel best mee’’, zegt hij.

De helikopter, een Hughes 300, stortte neer bij het opstijgen. Het toestel kantelde en de rotorbladen raakten de grond. Overal lagen brokstukken. Voordat er brand uitbrak waren de slachtoffers al uit het wrak geklommen.

Alle drie zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Het luchtruim boven Hilversum was tijdelijk gesloten. Pers kwam massaal naar het 75 jaar oude vliegveld. ,,Iets met een helikopter spreekt tot de verbeelding’’, zegt Van der Meer.

Twee passagiers kwamen er met lichte verwondingen van af. ,,Een paar schrammetjes. Ze zijn gewoon zelf uitgestapt.’’

Het eerste bericht was dat Van der Meer er ernstiger aan toe was. ,,Ik had mijn hoofd gestoten en ben na een dag uit het ziekenhuis gekomen.’’ Na twee weken rust en allerlei checks ging hij weer aan het werk. ,,Het gaat goed met me. Ik golf weer, vlieg weer. Zoals ik in de auto stap, stap ik in de helikopter. Zonder angst’’, zegt de piloot met twintig jaar ervaring. ,,Als je minder vluchten hebt gemaakt, ga je er misschien anders mee om.’’ Ryfas Helicopters, dat al jaren is gevestigd op het vliegveld, heeft diverse toestellen voor rond-, foto-, inspectievluchten, vip-vervoer en lessen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.