Thermen en theater in Soesterberg

Opgieting in het Sauna Theater is een hele show voor de gasten.

Opgieting in het Sauna Theater is een hele show voor de gasten.© Thermen Soesterberg

Joost Reijnders
Soesterberg

Naar de sauna is al lang niet meer op een houten bankje in de bloedhitte uitdampen en dan een plons in een koud bad nemen. Sauna is een beleving geworden, een dagje uit, tot rust komen in een aangename soezerige omgeving. En het woord sauna, dat is achterhaald. Het verbouwde vroegere Omega Spa saunacomplex in Soesterberg heet daarom nu Thermen Soesterberg.

Thermen, de oude Romeinen wisten het al, baden biedt ontspanning. Donderdag is de officiële opening. Want ambities heeft de familie Dolman volop, want na hun wellness-project in Voorst (Gld.) met 300.000 gasten per jaar, opent de familie vandaag officieel het resort Thermen Soesterberg. ,,Het moet hier een ziel hebben”, zei eigenaar Fabian Dolman eerder dit jaar bij het begin van de verbouwing van de failliete sauna die de familie op 1 januari van dit jaar overnam. ,,Dat mensen echt even weg zijn, in een heel andere wereld. Daarbij trekken we het thema 'natuur' in alles door.’’ ’Cadeautjes voor de zintuigen’, noemt hij het.

En vervolgens is er hard gewerkt om het complex een complete make-over te geven. Miljoenen zijn geïnvesteerd om van het wat kil ogende resort een warme uitstraling te geven. En volgens de eigenaren is dat meer dan gelukt. Pronkstuk is het ’Sauna Theater’, de grootste saunacabine in Europa, met plaats voor 180 gasten. In totaal zijn er nu zestien sauna’s, waaronder de bekende Finse sauna, maar ook de vijversauna, een zoutsteensauna en een panorama sauna met uitzicht over de bossen, en is het resort uitgebreid met ligweides, een zwemvijver, buitenbaden en restaurants.

Opgieting

Een bijzonder ritueel in de saunawereld is de opgieting. Er is zelfs een wereldkampioenschap opgieting, en dit jaar is dat in Soesterberg, van 19 tot 23 september. Saunameesters uit de hele wereld komen dan naar Thermen Soesterberg om hun kunsten te vertonen. Bij een opgieting giet de saunameester water met etherische oliën op de kachel en wordt de warmte - en de geur natuurlijk - met handdoeken wapperend verspreid over de saunagasten. Het effect daarvan is dat het isolerende luchtlaagje rond het lichaam wordt doorbroken en dat de saunagast het gevoel heeft dat de temperatuur extra stijgt. En daar komt het nodige theater bij kijken.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.