HvA wil liesblessures bij profvoetballers voorkomen

Wilfred Simons
Amsterdam

De uitschakeling van Nigel de Jong op het WK betekent een klap voor Oranje. Dit voorval staat niet op zichzelf, zegt lector Janine Stubbe van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Liesblessures komen in het betaald voetbal steeds vaker voor. De HvA begint daarom samen met TNO en twaalf profclubs het project Groin Injury Prevention (GRIP).

Liesblessures komen in het betaald voetbal op grote schaal voor. Het gaat vaak om hinderlijke en soms zeer langslepende blessures. De kans op een nieuwe liesblessure is daarbij groot. HvA-lector Sportzorg Janine Stubbe schreef het GRIP projectvoorstel samen met fysiotherapeuten Igor Tak en Rob Langhout en Anne-Marie van Beijsterveld van TNO.

Samen met de KNVB, clubs en fysiotherapeuten wil Stubbe ervoor zorgen dat profvoetballers snelller weer op het voetbalveld staan. De deelnemers aan het GRIP-project gaan vanaf 2015 de trainingsbelasting en liesblessures bij profspelers online registreren. Daarnaast wordt met fysieke testen in kaart gebracht welke spelers risico lopen. Dat moet in 2016 uitmonden in een protocol met 'best practices' voor het behandelen van liesklachten.

Selecties

Volgens Stubbe neemt het aantal liesblessures in het betaalde voetbal toe omdat de selecties kleiner worden. Door financiële problemen moeten de clubs hun profselecties inkrimpen tot zo'n 22 spelers. Ook nemen zij jongere, goedkopere talenten in dienst, die nog niet altijd fit genoeg zijn om op het hoge niveau wekelijks te spelen.

Zo luidde trainer Cocu de noodklok tijdens de dramatische eerste seizoenshelft van PSV over de verjonging: slechts 2 PSV-spelers waren niet geblesseerd geweest. De kosten van salarissen die 'wegsijpelen' door blessures, komen in Nederland neer op 21 miljoen euro per jaar.

Innovatie

Het GRIP-project kreeg deze week een subsidie van drie ton van Stichting Innovatie Alliantie voor twee jaar. De deelnemende clubs investeren eenzelfde bedrag.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.