Prinsjesdag

Hugo Schneider

De campagne voor de Kamerverkiezingen is begonnen. De Miljoenennota, die dinsdag wordt gepresenteerd, ligt al in zijn geheel op straat.

Niet toevallig, want de inhoud is redelijk positief. Het ’lek’ moet daarom gezocht worden bij partijen die er belang bij hebben om het succes van het kabinetsbeleid uit te venten. Op Prinsjesdag kunnen ministers en fractievoorzitters van VVD en PvdA er vóór de tv-camera’s nog een schepje bovenop doen.

Enige tevredenheid bij de coalitie over haar ’jubelbegroting’ is op zijn plaats. Door direct bij de start de AOW-leeftijd, het ontslagrecht en de uitgaven voor zorg en onderwijs aan te pakken, heeft Rutte II ruimte voor ’cadeautjes’ gemaakt. De stijging van de de koopkracht, bijvoorbeeld, zal de kiezers in maart 2017 mild stemmen als zij in het stemhokje staan.

Toch hebben de regeringspartijen een probleem. Hun ’succes’ is gebaseerd op harde ingrepen, die het electoraat volgens onderzoek van de Volkskrant resoluut afwijst. Zo willen de meeste kiezers dat de bezuinigingen in de zorg worden teruggedraaid.

Meest opvallend is het sentiment over het verhogen van de AOW-leeftijd. Zestig (in 2010: 37) procent wil dat de AOW-leeftijd weer terug gaat naar 65 jaar. Willen VVD en PvdA de gunst van de kiezer winnen dan zullen ze de bijl in hun eigen succesbeleid moeten zetten.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.