Verplicht sociaal in Hilversum

Redacteur Hilversum
hilversum

Bedrijven die van de gemeente Hilversum een order krijgen met een waarde van meer dan twee ton, worden voortaan verplicht ’iets terug te doen voor de maatschappij’. Als het goed is, volgen de andere gemeenten in de Gooi en Vechtstreek binnenkort dit voorbeeld.

’Social return’ heet de verplichting in jargon. Bij de nieuwe werkwijze kan het bedrijf dat een grote opdracht krijgt van Hilversum kiezen uit een aantal ’bouwblokken’ om de sociale wederdienst vorm te geven. Zo kan iemand in dienst worden genomen met een bijstands- of werkloosheidsuitkering of iemand met een arbeidsbeperking. Ook het bieden van een leerwerkplek kan een optie zijn, net als het door al het personeel van het betreffende bedrijf uitvoeren van vrijwilligerswerk. Zolang de tegenprestatie maar een waarde vertegenwoordigt van vijf procent van het aan Hilversum gefactureerde bedrag. Afspraken over social return worden opgenomen in de te sluiten contracten.

Het Bureau Social Return van de gemeente Hilversum checkt naleving ervan. Hoeveel 'dikke' opdrachten Hilversum jaarlijks te vergeven heeft, was donderdag niet te achterhalen door de gemeente.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.