Cyberoorlog

Hugo Schneider

Hugo Schneider© PR

Hugo Schneider

Voor weldenkende mensen zijn het angstige tijden. Bestaande conventies over het oplossen van meningsverschillen lijken achterhaald. Ongewenste concurrentie vanuit het buitenland wordt niet langer via verdragen geregeld. Nee, de Amerikaanse bijna-president Trump dreigt Toyota via berichtendienst Twitter met hogere invoerbelastingen als de Japanse autobouwer het waagt een nieuwe fabriek in Mexico te bouwen. De koers van het aandeel Toyota daalt prompt met twee procent.

’Management by Twitter’ is een ongewone, maar nog relatief milde vorm van machtsmisbruik. De Russische president Poetin gaat een stuk verder. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten staat het vast dat hij persoonlijk opdracht heeft gegeven om via internet de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Russische cyberaanvallen op de Democratische Partij hebben Hillary Clinton mogelijk de verkiezingsoverwinning gekost.

Zelfs de twitterende Trump heeft moeten erkennen dat de door hem zo bewonderde Poetin een cyberoorlog tegen Amerika’s democratische instellingen heeft ontketend. Dat de westerse website voor klokkenluiders Wikileaks - een platform om misstanden aan de kaak te stellen - zich daarbij door de Russen heeft laten gebruiken, is minstens zo zorgelijk. Om niet te zeggen: beangstigend.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.