Bermbende vindt berg peuken in berm van Larenseweg, Hilversum

De Bermbende aan het werk langs de Larenseweg bij La Place.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

eduart vignet bermbende de gooi- en eemlander jaap timmers© eduart

1 / 2
Jaap Timmers
Laren

Restaurant La Place in Laren is een populair en strategisch vertrekpunt voor zwerfvuilprikkers. Op deze uitvalsbasis parkeren we de fietsen, vanaf daar waaieren we uit. Als tegenprestatie plegen we het parkeerterrein rommelvrij te maken.

De vestigingsmanager van dit wegrestaurant, die ons maandagochtend vriendelijk verwelkomt, zegt tot mijn niet geringe plezier dat de parkeerplaats sinds kort door eigen mensen wordt schoongehouden.

Dat is voor enkele fanatieke prikkers onder ons wel even slikken, zij gaan het liefst een hele hoop troep te lijf. Maar zonder gekheid: de werkwijze van La Place is verstandig, voorbeeldig en verdient een compliment. Het is immers gemakkelijker van de natuur en het terras te genieten zonder storende rotzooi in je ooghoeken.

Er ligt minder vuil in de natuur. Dat zagen we zaterdag op en rond het Gebed zonder End. Ook vandaag is het zo. Maakt de boodschap van Jan Terlouw ons zorgzamer voor de natuur? Zagen we door het matige weer weinig kan flesjes en blikjes bij een bankje achter te laten? Hoe het ook zij, de Westerheide ligt er netjes bij.

Walhalla

Het tunneltje onder de Larenseweg is een walhalla voor de consumptie van wiet en andere drugs. Bij deze een oproep aan de geachte gebruikers, of zij hun patronen, zakjes en zilverpapiertjes in een vuilnisbak willen gooien.

Wie zijn de grootste vervuilers? Volwassenen wijzen vaak naar de schooljeugd. Dat is vaak ten onrechte. Het zijn automobilisten (en dus volwassenen) die de bermen van de Larenseweg bevuilen. Er liggen honderden zo niet duizenden sigarettenpeuken langs de rijbaan, lege aanstekers, blikjes en plastic flessen.

Onze actie wordt opgemerkt. Automobilisten toeteren als ze langskomen, een fietsend meisje zegt iets aardigs.

Voldoening

Bermbende schept voldoening. We prikken vandaag met 25 mensen. Ook voor Henk van Paridon (84) uit Bussum. Vorig jaar kon hij er niet bij zijn, maar vandaag staat hij weer paraat, met een brede lach op zijn gezicht. Hij is vanaf het eerste begin betrokken bij de bende en vindt het gezellig om samen schoon te maken. Zoals alle anderen stoort hij zich aan de rommel op straat en in de natuur. Rond de flat die hij beheert, ligt geregeld rotzooi. ,,Dat haal ik weg, omdat het er niet hoort’’, zegt hij. Hij raapte de gekste dingen van de straat, zoals een halve fiets.

Tweehonderd kilo

De afgelopen twee dagen plukken we ruim tweehonderd kilo rotzooi uit de natuur en de berm. Wie Hilversum van deze kant binnenrijdt, moet het verschil zien. Vanochtend zijn we op de Bussumerheide (hoek Laarderweg en Randweg).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.