Wens komt uit: tweede supermarkt in centrum Huizen

Het ’Blokker-blok’ in de Kerkstraat, gezien vanaf de hoek met de Keucheniusstraat.© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Eddie de Paepe
Huizen

De komst van een tweede supermarkt naar het centrum van Huizen komt tegemoet aan de wens van de gemeente en de (voormalige) participanten in het Keucheniusproject, en sluit aan op het onderzoek van Seinpost Adviesbureau.

Het Nieuwsblad van Huizen wist onlangs te melden, dat de nieuwe eigenaar van het winkelblok aan de Kerkstraat op die plek (tegenover de Oude Kerk) een supermarkt wil onderbrengen. Het gaat om Hoorne Vastgoed in Uitgeest, oorspronkelijk de vastgoedtak van zusterorganisatie Vomar Voordeelmarkt, maar sinds 2009 een zelfstandig bedrijf.

Postkantoor

Hoorne heeft de rij winkels vanaf de hoek van de Keucheniusstraat (het ’Veermanpand’) tot aan het voormalige postkantoor aan het Prins Bernhardplein gekocht van HB Capital. Het bedrijf wil ook het oude postkantoor, dat nu als pop-up kunstkantoor fungeert, van de gemeente kopen. Het is de bedoeling dat de hele rij panden vervolgens tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor een winkellaag (met supermarkt) op de begane grond met daarbovenop een laag appartementen. De ondergrondse parkeergarage blijft onaangetast. Gemeente en vastgoedbedrijf Hoorne vormen de Vereniging van Eigenaren van het complex.

Vomar

Wie de supermarktruimte gaat vullen is nog niet bekend. Gezien de band met Vomar Voordeelmarkt lijkt een filiaal van deze voornamelijk Noord-Hollandse keten voor de hand te liggen. In het Gooi heeft Vomar nog maar één vestiging, die aan de Landstraat in Bussum. De supermarkt noemt zichzelf een ’kwaliteitsdiscounter’ en kan dus gezien worden als een aanvulling op de enige super die het Oude Dorp van Huizen tot nu toe rijk is, het AH-filiaal aan de Lindenlaan.

Complementair

Uit het participatieproces rond de invulling van het Keu-gat kwam anderhalf jaar geleden al naar voren dat het hoofdwinkelcentrum dringend behoefte heeft aan minimaal een extra supermarkt. ’Gedacht moet worden aan een supermarkt, die qua positionering complementair is aan de Albert Heijn’, stelde Seinpost Adviesbureau, dat in opdracht van de gemeente onderzoek had verricht naar de detailhandel in het Oude Dorp. ’Een andere denkrichting is een nicheformule als Marqt.’ Derde mogelijkheid was de komst van een super uit een van de buurtwinkelcentra, zoals de Jumbo uit De Kostmand.

De tweede supermarkt (minimaal 2000 m2) moet op het maaiveld komen. Seinpost kwam met twee locaties: het ’Blokker-blok’ in de Kerkstraat of - met een lichte voorkeur - het Hema-pand aan het Oude Raadhuisplein.

Verkeer

De tweede supermarkt kreeg van de gemeente en de Keu-participanten (waaronder de winkeliers van ’t Hart van Huizen) een plek op de gezamenlijke ’termijnagenda’. Met daaraan gekoppeld ’oplossingen voor parkeren/verkeer en logistiek’. Onder meer de Vrienden van het Oude Dorp vrezen extra verkeersdruk door de komst van de tweede super.

Bron van aandacht/zorg - naast de functies en het verkeer - is ook de architectonische uitstraling van de nieuwbouw die in de plaats komt van het ’gedateerde’ Blokker-blok. De Huizer architect Christiaan Koop maakte daarvoor al eens een ’sfeerbeeld’ dat door gemeente en HB Capital positief werd ontvangen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.